[ad_1]
Veel asielzoekers vervelen zich dood, terwijl er in Drenthe veel mensen nodig zijn om huizen te isoleren. Eén plus één is twee, betoogt Kamerlid Marloes Kramer (VOLT).
Als asielzoekers sociale woningen helpen isoleren, zien bewoners hun energiekosten dalen, verbetert de integratie van asielzoekers en kunnen ze sneller hun brood verdienen, redeneert Kramer. Ze heeft een voorstel geschreven dat volgende week in de Drentse Kamer wordt besproken.
Tochtig huurhuis
“Let op: het voornaamste doel van mijn plan is om de huizen snel te isoleren”, zegt Kramer in een toelichting. “Veel ouderen en eenoudergezinnen wonen nog steeds in een tochtige huurwoning. In onze provincie hebben vijfduizend sociale huurwoningen een ongunstig energielabel. De bewoners hebben te maken met hoge energiekosten, of staan in de kou. Door hun huizen te isoleren, kun je mensen met dat probleem structureel helpen.”
Bovendien, zo vult Kramer aan, heeft de provincie grote ambities op het gebied van duurzaamheid. “Rond 2050 moet de hele provincie energieneutraal zijn, en de woningen tien jaar eerder. Als we dat willen bereiken, moeten we snel stappen zetten.”
Gebrek aan professionals
Maar al die grote ambities dreigen te mislukken door het enorme gebrek aan professionals. Installateurs, schilders, timmerlieden enzovoort kunnen de werkzaamheden nauwelijks aan. We moeten dus, zegt Kramer, buiten de gebaande paden treden om oplossingen te vinden. “De meeste asielzoekers willen graag werken, dus waarom zouden we hen die kans niet bieden?”
Het beeld dat ze niet mogen werken in afwachting van een beslissing op hun verblijfsvergunning klopt niet, zegt Kramer. “Zodra mensen zich in Ter Apel hebben ingeschreven, krijgen ze een burgerservicenummer. Een werkgever kan dan een tewerkstellingsvergunning voor hen aanvragen. Meestal duurt dat zes tot acht weken en dan kunnen ze aan de slag.”
Dat neemt niet weg dat er tal van praktische problemen zijn, erkent Kramer. Asielzoekers spreken geen Nederlands, hebben geen vervoer en moeten het werk uiteraard ook zelf onder de knie krijgen.
Kleinschalige proef
“Daarom is ons plan om te starten met een kleinschalige proef. Hiervoor willen wij om de tafel zitten met een woningbouwvereniging, een gemeente en een isolatiebedrijf. Laten we eerst beginnen in een wijk met een beperkt aantal woningen. Dan ontdek je hoe je dingen kunt oplossen. Dan kun je het project later uitbreiden en ook toepassen op andere werkzaamheden dan woningisolatie.”
Maar het gaat hier wel om mensen die nog een verblijfsvergunning aanvragen. Is Kramer niet bang dat ze, als ze hier druk aan het werk zijn, ten onrechte het gevoel krijgen dat ze in Nederland mogen blijven?
“De meeste asielzoekers zijn om legitieme redenen naar Nederland gekomen en komen in aanmerking voor een verblijfsvergunning”, antwoordt ze. “Het is goed voor ze om snel in Nederland aan de slag te gaan en hier de taal te leren. Dan is de kans veel kleiner dat ze later nog lange tijd in de bijstand zitten. De Sociaal-Economische Raad heeft berekend dat Nederland op de lange termijn jaarlijks tot 10 miljard euro kan besparen als we asielzoekers de kans bieden om te werken.”
[ad_2]