Pippo Limnell Finocchiaro debuteert als assistent bij Flyers. ‘Ik ben geen schreeuwer’Pippo Limnell Finocchiaro debuteert dit seizoen bij UNIS Flyers als assistent-coach. Zijn ploeg boekte dit weekend de overwinningsnummers vijf en zes in de BeNe-League. Zaterdag werd Hijs Den Haag in de verlenging met 2-1 (1-0, 0-0, 0-1, 1-0) verslagen in Thialf. Zondag degradeerde Bulldogs met 1-5 (0-3, 0-0, 1-2) in Luik.

Het is half vijf, zaterdagmiddag. Pippo Limnell Finocchiaro (35) zet zijn auto op de parkeerplaats direct achter ijshockeyhal Thialf. Met gezonde spanning in het lichaam. Het is weer een speeldag – aartsrivaal Hijs Den Haag komt naar Heerenveen – dus de spanning is logisch, zegt de vernederlandste Italiaanse Fin.

“Vorig seizoen merkte ik als hoofdtrainer van de Flyers U-17 dat ik een wedstrijd bijna net zo intens beleefde als als speler. Dat gaf mij de bevestiging dat ik verder wilde als coach”, zegt Limnell Finocchiaro, die was vorig seizoen ook actief als speler voor de hoofdmacht.

Ambities

Toen coach Mike Nason hem vroeg om dit seizoen zijn Flyers-assistent te worden, hoefde hij niet lang na te denken. “Als je ambities hebt om verder te groeien als coach, dan is die stap een logische”, aldus de voormalig verdediger.

Hij moest afscheid nemen van het jeugdelftal waarmee hij vorig jaar in zijn eerste seizoen als hoofdtrainer verrassend landskampioen werd. “Dat was pijnlijk, maar aan de andere kant zal ik weer veel jongens ontmoeten.”

Equivalent

Limnell Finocchiaro is nu assistent van succescoach Mike Nason. Hoewel de Canadees de belangrijke beslissingen neemt, voelt hij zich een gelijke. “We bespreken alles”, zegt de Italiaanse Fin. “Mike laat mij ook heel vrij om mijn eigen inbreng te hebben. Het richt zich vooral op de verdedigers, maar als ik iets met een aanvaller wil bespreken, is dat geen probleem.”

Het is ook de reden dat hij zich ruim drie uur voor aanvang van de wedstrijd meldt in de Coachroom van Flyers. Limnell Finocchiaro: “Standaard. Vervolgens nemen we samen de tegenstander door, bekijken enkele videobeelden om de laatste details door te nemen voordat Mike zijn discussie met de groep heeft. Dan praten we apart met spelers of een groep spelers. Als wij dat nodig achten.”

De groep wordt vervolgens met rust gelaten. Hun voorwerk is gedaan. Nu is het tijd om de warming-up van de tegenstander te bekijken, een laatste instructie te geven en vervolgens naar de spelersbank te gaan.

Geen verschil tussen speler Pippo en de coach

Nason zorgt in principe voor de aanvallers, zijn assistent is verantwoordelijk voor de verdediging. “Er is niet veel verschil tussen de speler Pippo en de coach tijdens de wedstrijd. Ik ben ook een heel rustige coach. Ik ben geen schreeuwer of vloeker. Maar ik ervaar het wel intens. Heb je niet gezien hoe ik Henri vierde (Ruotsalainen, red.) winnen?” vraagt ​​hij lachend na de overwinning op Den Haag in de verlenging.

Limnell Finocchiaro vindt het niet erg dat hij geen speler meer is. “Ik mis niet zoveel. Ik was ook niet zo’n kleedkamerman. Ik was meer op mezelf aangewezen. Voor aanvang van vorig seizoen had ik al besloten dat dit mijn laatste jaar als speler zou zijn.”

Dat jaar begon op een laag pitje. Limnell Finocchiaro scheurde ter voorbereiding een achillespees. Met veel hard werken slaagde hij er aan het einde van het seizoen in om aan te sluiten. “Helaas hebben we geen prijs gewonnen, maar ik was heel blij dat ik die carrière als speler kon beëindigen.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *