Huizenprijzen stijgen voor vierde maand op rijGemiddeld betaalden kopers in september 422.175 euro voor een bestaande woning. Vergeleken met een jaar geleden lagen de prijzen nog steeds 3,5 procent lager. Bovendien wisselden er de afgelopen maand minder huizen van eigenaar. In september werden in totaal 16.089 woningen verkocht, 8,7 procent minder dan in september vorig jaar.

De laatste jaren zijn koopwoningen flink duurder geworden, mede doordat er in Nederland een woningtekort is. Maar in de loop van het afgelopen jaar begonnen de prijzen te dalen, vooral omdat de hypotheekrente snel was gestegen. Hierdoor konden woningzoekenden minder geld lenen om een ​​huis te kopen. Sinds juni zijn de prijzen echter weer aan het stijgen. CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen zei vorige maand dat het erop lijkt dat de prijsdaling achter de rug is. Volgens hem was het effect van de gestegen rente ‘nu min of meer voorbij’.

Toenemende strakheid

Ook makelaars en woningzoekenden merken dat woningen weer duurder worden. Eerder deze maand meldde makelaarsvereniging NVM dat de krapte op de woningmarkt weer toeneemt en dat kopers vaker de vraagprijs moeten overbieden. Deskundigen wijzen er al langer op dat er dringend meer woningen nodig zijn, omdat Nederland nog steeds kampt met een groot woningtekort.

Een nieuwe daling van de huizenprijzen kan echter niet worden uitgesloten, aldus president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB). “Ik sluit niet uit dat de prijzen nu een paar maanden stijgen, maar een paar maanden later weer dalen”, zei hij onlangs in gesprek met het ANP. Hij voorzag echter geen ‘dramatische daling’ van de huizenprijzen. ‘Daarvoor zijn de Nederlanders te goed gefinancierd.’ Knot benadrukte dat de werkloosheid nog steeds ‘superlaag’ is. Hierdoor hebben de meeste mensen nog werk en dus inkomen te besteden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *