Ambtenaren die zich uitspreken over Israël begeven zich daarmee op glad ijs | DVHN commentaarHet is ongebruikelijk dat Nederlandse en Europese functionarissen zich openlijk kritisch uiten over Israël en Hamas. Zij betreden zich op dun ijs.

In een brief aan het kabinet bekritiseren enkele honderden regeringsfunctionarissen de steun die Nederland aan Israël heeft uitgesproken. Een groep Europese functionarissen heeft een soortgelijke mening geuit over de positie van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Het is zeer ongebruikelijk dat ambtenaren zo openlijk betrokken raken bij een politieke discussie, en met goede reden.

Van de bijna 140.000 regeringsfunctionarissen hebben er 267 een brief ondertekend waarin ze het kabinet oproepen Israël zo snel mogelijk tegen te houden ‘en onschuldige burgers te beschermen’. Hoewel de brief de aanvallen van Hamas op Israëlische burgers veroordeelt, noemt hij de reactie van Israël ‘disproportioneel en buitensporig’.

Europese ambtenaren drukken zich op een vergelijkbare manier uit. Zij zijn van mening dat de EU dubbele normen hanteert door Rusland te veroordelen in de oorlog in Oekraïne, maar Israël niet op dezelfde manier tegen te houden vanwege de oorlog met Hamas.

Uit de brieven blijkt dat de oorlog in het Midden-Oosten tot heftige emoties leidt en diepe littekens achterlaat in onze samenleving. De vraag is alleen of deze groep ambtenaren zich niet te veel door die emoties heeft laten meeslepen.

Ambtenaren hebben uiteraard recht op een eigen mening en moeten deze op een passende manier kunnen uiten. Maar uiteindelijk worden beleidsbeslissingen genomen door democratisch gekozen politici. Zij zijn verantwoordelijk, kunnen zich in het openbaar verdedigen en kunnen ook ter verantwoording worden geroepen.

Ministers en andere politiek gekozen ministers zijn altijd verantwoordelijk als ambtenaren fouten maken. Ambtenaren worden uit de wind gehouden, hun namen zijn niet bekend en bij ernstige fouten zal de minister moeten aftreden.

Dat is ook niet zonder reden. Tekenend is dat een deel van de Nederlandse ambtenaren die de brief ondertekenden behoorlijk geschokt waren door de reacties, die zij als ‘onveilig’ ervoeren. Ze bevinden zich duidelijk op glad ijs.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *