Aloude traditie rond Hubertus brengt jagers bijeen: jagersgroen, jachthoorns en Jägermeister | Berkelland


Met filmpjeZo’n zestig jagers, voornamelijk mannen, verzamelden zich zondag in Rekken voor de traditionele Hubertusviering. Stemmingsklanken van jachthoorns en eeuwenoude gebeden tot Sint-Hubertus, de patroonheilige van de jacht, begeleidden de opening van het jachtseizoen. “Heer, sta toe dat U ons niet tot roofdieren maakt.”


Herman Haverkate


Op het altaar staan ​​prominent hertengeweien, een opgezette das verbergt zich tussen het groen waarmee de kerk van Rekken deze zondagochtend is versierd. Huub Scharenborg uit Eibergen, een jager in hart en nieren, schoot hem persoonlijk neer.

‘In Duitsland,’ voegt hij er haastig aan toe. “Deze dieren zijn beschermd in Nederland. Mensen denken vaak dat we maar willekeurig schieten, maar het tegendeel is waar. Dat is ook het doel van deze service. Het is een moment van reflectie. Iedereen beseft het: nu kan het jachtseizoen beginnen.”

Hubertusviering met jachthoornblazers en jachthonden in de (voormalige) Rooms-Katholieke Kerk in Rekken.
Hubertusviering met jachthoornblazers en jachthonden in de (voormalige) Rooms-Katholieke Kerk in Rekken. © Wouter de Wilde | DE WILDE MEDIA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *