Omtzigt wil niet zeggen met wie hij wil regerenHij wilde alleen maar zeggen dat hij zich op het terrein van de sociale zekerheid “meer verbonden voelt” met GroenLinks-PvdA en de BBB. “Als het om migratie gaat, denk ik dat het iets makkelijker is om zaken te doen met de VVD.”

Ook Dilan Yeilgöz van de VVD wilde in het eerste verkiezingsdebat geen voorkeur uitspreken. Laat de kiezer eerst aan het woord komen, zei ze. Ze wil gewoon geen ‘halfbakken oplossingen’ voor de problemen van het land, herhaalde ze.

Nog iets minder over

“Als er zoveel gepraat wordt in een nieuwe coalitie, heb ik er geen zin meer in”, reageerde BBB-leider Caroline van der Plas gekscherend. Ze maakte duidelijk dat ze een coalitie wilde vormen met Omtzigt. “En als de VVD wat minder links wordt, vind ik de VVD ook wel leuk.” GroenLinks-PvdA zal eerst “veel water bij de wijn moeten doen” voordat de BBB-leider ruimte ziet om met deze combinatie te regeren. “We hebben nogal een meningsverschil over fundamentele punten.”

Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA zei onlangs in de NRC dat het goed zou zijn als de VVD een tijdje niet in de regering zit, en daar blijft hij bij. De liberalen tonen weinig bewijs dat ze hebben geleerd van wat er mis ging in het uitkeringsschandaal, zei hij. Hij richtte zich daarbij vooral op Omtzigt, die als Kamerlid een sleutelrol speelde bij het blootleggen van dat schandaal.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *