[ad_1]
De Diepenring rond de binnenstad van Groningen is deze week vrijwel geheel verkeerslichtvrij. Maar er zijn nog steeds obstakels.
Na de Steentilbrug, Poelebrug en (recenter) Sint Jansbrug verdwijnen volgende week de verkeerslichten bij de Maagdenbrug. Hierdoor blijft er één verkeersregelobstakel over bij de Ebbingebrug aan het noordoostelijke deel van de Diepenring.
Door het licht bij de Maagdenbrug uit te doen, worden weggebruikers niet langer geconfronteerd met een groot obstakel. Rondom het kruispunt staan vrijwel altijd voetgangers, fietsers, auto’s en bussen te wachten.
Fietsen door rood licht
Sinds de verplaatsing van het bustraject van de Grote Markt naar de Diepenring vorig jaar lopen de wachttijden op. “Voorheen reden bussen dwars over de brug. Dat ging goed met de fietsers. Omdat bussen op de nieuwe route uitwijken, hebben fietsers een eigen plek gekregen met aparte verkeerslichten. Het gevolg is dat iedereen meer tijd voor het rode licht staat en fietsers door het rode licht gaan rijden”, zegt Edgar van Heerde van de gemeente.
Hij worstelde met het idee om de verkeerslichten af te schaffen en liet ze voor de zekerheid een tijdje staan. Als er iets misgaat, zoals vele jaren geleden, kunnen ze snel weer op het goede spoor komen.
Bij de brug komen extra zebrapaden en de voorrangssituatie verandert: bussen vanaf de WA Scholtenstraat krijgen voorrang over de brug naar de Diepenring. Weggebruikers komende van de Ebbingebrug moeten daarom voorrang geven aan het verkeer op de brug, terwijl ze het gevoel hebben op een hoofdweg te rijden.
Implicaties
Bij de volgende bruggen (Sint Jansbrug en Poelebrug) heeft het verkeer op de Diepenring voorrang, bij de Kattenbrug sinds vorig jaar niet meer. Dat heeft nogal wat gevolgen, weet Zinedine Orth. Hij is accountmanager bij ProIndustry om de hoek en ziet dagelijks vrijwel geen ongelukken gebeuren.
“Groningers weten inmiddels hoe het is. Vreemdelingen begrijpen simpelweg niet dat ze bij de Poelebrug op een voorrangsweg staan en dan ineens moeten wijken, terwijl ze langs het water blijven rijden.”
Volgens Orth komen er minstens maandelijks auto’s met elkaar in botsing. ,,Tijdens de Dag. Ik weet niet wat er nog meer ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend gebeurt. Ik noem dit kruispunt niet veilig. Ik denk dat het veel drukker is dan verwacht. Ook voetgangers hebben grote moeite met oversteken omdat er geen zebrapaden zijn.”
Zebrapad
Ook op de Sint Jansbrug is dat een groot probleem, zegt medewerker Henrikas van Bikes in Groningen. In de fietsenwinkel vlak naast de brug wordt hij dagelijks opgeschrikt door toeterende automobilisten en buschauffeurs.
“Minder mobiele voetgangers hebben moeite met oversteken. Het verkeer langs het water heeft voorrang en gaat door. Maar wandelaars en fietsers die van de Grote Markt komen, stoppen niet allemaal. Sommigen doen alsof ze niets zien, anderen steken terloops hun middelvinger op. Het is soms gewoon gevaarlijk en te druk als studenten van Werkman en Praedinius naar de Grote Markt lopen. Ook de parkeergarage onder het Forum trekt veel verkeer.”
Snelheid
Bij de Maagdenbrug wordt de maximumsnelheid verlaagd van 50 naar 30 km/uur, net als bij de Sint Jansbrug en de Kattenbrug. Op de busroute langs het water bestaan echter nog steeds 50 km-zones: één aan de stadszijde (rond de Poelebrug) en twee aan de oostzijde van het water.
Zijn al die verschillende situaties (ja/nee zebrapaden, 30/50 km/uur, wisselende voorrang) veilig? Verkeerspsycholoog Cees Wildervanck: “De vraag stellen is hem beantwoorden. Het lijkt enorm verwarrend en ik kan me voorstellen dat mensen zich zorgen maken. Voorrang terugdraaien is altijd eng, zeker als het afwijkt van de verwachtingen: de Diepenring als doorgaande route.”
Dilemma
Toch heeft hij ook begrip voor de maatregelen. “Het is een dilemma. Bij de Maagdenbrug kun je niet tegelijkertijd groen licht geven aan het verkeer langs het water omdat er geen ruimte is. Dat kost veel tijd, is voor iedereen vervelend en als mensen door rood licht gaan fietsen is het gevaarlijk. Verder is het logisch dat je wilt dat het openbaar vervoer vlot doorstroomt. Ik zou niet weten hoe ik dat beter zou kunnen oplossen.”
De praktijk moet dus uitwijzen of het middel niet erger is dan de kwaal. Wildervanck: “Die veranderingen vind ik gewoon een probleem. Ik verwacht niet dat de snelheid op de Diepenring boven de 30 km/uur uitkomt, zeker niet na de bocht voor de Maagdenbrug. Maar als weggebruikers de kans krijgen om te vertragen, doe dat vaak. Waarom zou je dat nog toestaan?’
De gemeente voelt zich gesterkt door de ervaringen bij de Sint Jansbrug en verwacht dat het verkeer bij de Maagdenbrug straks heel rustig zal aanvoelen en niet meer stil zal staan. Verkeerskundigen van politie en OV-bureau (kunnen de bussen straks vlot rechtsaf slaan vanaf de Stadsschouwburg richting UMCG Noord?) kijken samen met de gemeente. Dit zal ook meetellen om te zien of de maatregelen een aantrekkelijk effect hebben.
[ad_2]