Maaike Verweij uit Veenhuizen is op de weg terug na Pfeiffer: ‘Ik vind het moeilijk om gezond te blijven, haha’Maaike Verweij uit Drenthe eindigde als zevende in de eerste schaatsmarathon van het nieuwe seizoen. Deze werd bij de vrouwen zaterdagavond in Groningen gewonnen door Marijke Groenewoud en landgenoot Harm Visser bij de mannen.

Maaike Verweij uit Veenhuizen stond zonder verwachtingen aan de start in Groningen. De winnaar van de Marathon Cup van het afgelopen seizoen kampte de afgelopen maanden met klierkoorts. Hierdoor werden veel trainingen gemist. Maar de Drenthe, zo bleek op het ijs van Kardinge, is op de terugweg. “Ik kan tevreden zijn”, aldus de 22-jarige teamgenoot van de nummers één en twee, Marijke Groenewoud en Irene Schouten. “Het was een lastige wedstrijd. “Ik heb wat werk kunnen doen voor de ploeg en kwam toch tekort in de sprint. Maar ik hoop dat het steeds beter gaat.”

“De ziekte van Pfeiffer verstoorde mijn voorbereiding”, aldus de Albert Heijn Zaanlander-schaatser van coach Jillert Anema. “Ik mocht een tijdje niets doen en moest daarna weer langzaam opbouwen. Ik ben nu weer op volle snelheid, maar ik mis een trainingsperiode.”

Ik vind het lastig om gezond te blijven, haha

Vorig seizoen won Verweij het algemeen klassement van de Marathon Cup, al moest ze de finale in Leeuwarden overslaan vanwege de naweeën van een gebroken sleutelbeen. Maar haar voorsprong in punten was al zo groot dat ze de eindzege niet meer in ontvangst kon nemen. De blessureduivel weet de Drenthe te vinden. Ze had een ontwrichte schouder, een longembolie, een trombosebeen en een gebroken sleutelbeen links en rechts. “Ik vind het lastig om gezond te blijven, haha. Ik hoop dat alles goed gaat dit seizoen. Dit was een geweldige race voor ons team. Irene en Marijke zijn zo sterk. Ze hebben met zijn tweeën alles gereden”, aldus Verweij.

Omdat Schouten en Groenewoud ook actief zijn op de langebaan zullen zij niet aan alle marathons deelnemen. Dan is het de taak van Verweij om de overwinningen binnen te halen voor AH Zaanlander. Verweij: “Ik moet weer aan de slag. Al heb ik nog wel even tijd nodig om mijn vorm te vinden.”

Marijke Groenewoud uit Hallum wint met een kleine marge

De vrouwenmarathon was lang voor het einde niet meer spannend. Team Albert Heijn Zaanlander versloeg het peloton, waarbij Olympisch kampioen Schouten en haar teamgenoot Groenewoud voor een moordend tempo zorgden. Toen de twee ontsnapten, zorgde Verweij voor de nodige blokkeringswerkzaamheden.

Schouten en Groenewoud pakten al snel een ronde voorsprong. Hierdoor bleven er twee coureurs over in de race om de overwinning. Nadat de rest van het veld voortijdig sprintte, waarbij Kim Talsma derde werd voor Bouwbedrijf De Vries, moesten de twee teamgenoten het onderling uitvechten. Ze spraken af ​​om niet meer voor de overwinning te sprinten. Hierdoor eindigde de wedstrijd enigszins in een anticlimax voor het publiek. Beide schaatsers kwamen in een slakkengangetje met de handen triomfantelijk in de lucht over de finish. Groenewoud uit Hallum won met een klein verschil.

Klassenleidster Irene Schouten moest even wennen aan het feit dat de eerste marathon in Groningen werd gehouden en niet traditioneel in de open lucht op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam. Maar het wordt gerenoveerd. “Groningen is een leuke baan, maar Amsterdam heeft iets magisch. Ik heb de KNSB gebeld om erachter te komen waarom dit zo was. Er was nog geen ijs in Amsterdam. Dus helaas.”

Het gaat erom dat we hier als team winnen

Normaal gesproken rijdt de Noord-Hollandse renner om te winnen, maar in Groningen niet. “Vorig jaar hielpen mijn teamgenoten mij aan de overwinning (landtitel, red.). Het gaat erom dat we hier als team winnen. De volgende keer is de overwinning aan mij. Toen we over de finish kwamen, wisten we allebei niet wie er gewonnen had. Het maakt niet uit wie ons heeft gewonnen.”

Meervoudig wereldkampioen massastart Marijke Groenewoud was het daarmee eens. “Het allerbelangrijkste was dat de overwinning voor ons team was. Toen we met z’n tweeën vooruit gingen, hadden we niet echt een plan. We zouden het wel zien aan de finish. We besloten pas in de laatste ronde om niet meer te sprinten.” het niet meer.”

Harm Visser is met een kleine marge de sterkste

Terwijl het publiek op de ijsbaan in Kardinge een spannend einde voor de vrouwen ontbeerde, kreeg het er voor de mannen wel eentje. Daar zagen ongeveer 500 toeschouwers drie schaatsers na een spannende wedstrijd richting de finish rennen. Ze waren niet de minste. Koploper was de Belg Bart Swings van het Groningse Team IKO, die begin dit jaar wereldkampioen massastart werd in Thialf in Heerenveen. Ook de nummer twee van dat WK, Bart Hoolwerf (Reggeborgh) was aanwezig.

Maar het was Harm Visser uit De Westereen die namens Jumbo-Visma met minimaal verschil de sprint won. De Fries, die lange tijd in Groningen studeerde en zijn schaatsopleiding kreeg bij het ter ziele gegane iSkate, was nipt sneller dan Swings. De jury had even tijd nodig om de uitslag vast te stellen, waarin Hoolwerf derde werd. “Het schommelen begon op 500 meter. Dat was perfect”, aldus Visser. “Hij liet een klein gaatje achter en ik ging er uiteindelijk voor zitten. Ik voelde het aankomen in de laatste meters, maar gelukkig viel het nog onze kant op.”

De Groningse Robert Post was blij met de overwinning van Visser: “Ik was er zelf niet bij, maar mijn teamgenoot heeft gewonnen. Dat is heel mooi. We hebben Harm beschermd en naar de finale gebracht. Ik heb mijn steentje bijgedragen.” Fellow Groningen Daan Gelling (Koninklijk A-Ware): “We hadden vier man bij ons, maar in de sprint misten we de snelle man. Ik was mijn adem kwijt. Erg leuk om in Groningen te rijden met veel familie, vrienden en mijn vriendin langs de kant.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *