Links en rechts nek-aan-nek bij presidentsverkiezing Argentinië, tweede ronde in november | Buitenland

[ad_1]

Een tweede stemronde op 19 november zal bepalen wie de nieuwe president van Argentinië wordt. Het gaat dan tussen de presidentskandidaten Sergio Massa, de huidige linkse Argentijnse minister van Economie en de rechtse politieke nieuwkomer Javier Milei. Nadat zondag ruim 76 procent van de stemmen was geteld, bleek dat Massa zo’n 36 procent van de kiezers achter zich had en Milei ruim 30 procent.

Dit betekent dat geen van beide kandidaten genoeg stemmen heeft om te winnen. Een derde kandidaat, Patricia Bullrich, de leider van de rechtse oppositiecoalitie, kreeg 24 procent van de stemmen en werd geschrapt. Massa en Milei staan ​​nu tegenover elkaar in de tweede ronde in november.

De 51-jarige Massa is al ruim een ​​jaar minister van Economische Zaken in Argentinië. Zijn uitslag valt tegen in de peilingen, de verwachting was dat Milei beter zou scoren, omdat het land kampt met enorme inflatie en armoede.

De 53-jarige Milei, een advocaat uit Buenos Aires, is een nieuwkomer in de politiek. Hij viel onder meer op doordat hij met een kettingzaag op bijeenkomsten verscheen om zijn plannen voor bezuinigingen op de staatsbegroting te onderstrepen. Zijn populistische aanpak wordt door sommigen vergeleken met die van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump.

Milei wil een aantal publieke diensten afschaffen, evenals de ministeries van Volksgezondheid, Onderwijs en Milieu. Hij is tegen abortus en wil het kopen van vuurwapens makkelijker maken. Hij is niet getrouwd en bezit vier mastiffs (grote honden), die hij vernoemde naar liberale economen.

Rechtse kandidaat Javier Milei tijdens zijn toespraak nadat de uitslag van de eerste ronde bekend was gemaakt.
Rechtse kandidaat Javier Milei tijdens zijn toespraak nadat de uitslag van de eerste ronde bekend was gemaakt. © ANP/EPA

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *