Vanaf 2025 wordt er eindelijk gebouwd op het Spaansenterrein in Harlingen. ‘Het is een van de mooiste bouwlocaties van Friesland’

[ad_1]

Als alles goed gaat, kan in 2025 eindelijk de schop worden genomen op het terrein van Spaansen. In de nieuwe woonwijk Harlingen zullen 260 woningen worden gebouwd.

In eerste instantie zou Spaansen het bijna 7 hectare grote terrein zelf ontwikkelen. Donderdag maakte het betonbedrijf bekend dat de grond wordt verkocht aan twee projectontwikkelaars: Harns Invest en Kuin BV uit eigen gemeente.

Twee jaar stilte

De reden voor de radiostilte rond het leegstaande gebied gedurende bijna twee jaar waren onderhandelingen met een andere vastgoedontwikkelaar. Ze zouden zijn gestrand na een meningsverschil over de financiën.

Wethouder Erik de Groot van Harlingen is “echt heel blij” dat het nu weer vooruit gaat. Hij noemt het binnenstedelijke stuk grond langs de Kanaalweg “een van de mooiste bouwlocaties van Fryslân”.

Nieuwe naam

Het doel is een groene en autoluwe woonwijk voor circa 750 inwoners. Het toekomstige aanbod varieert van sociale huur tot vrije sector en van hofwoningen tot hoogbouw.

Voor het ontwerp werd Adema Architecten uit Dokkum ingeschakeld. Volgens de wethouder wordt er nog nagedacht over een nieuwe naam voor de wijk. “Er wordt ook gesproken over de oprichting van een straatnamencommissie.”

Juridisch conflict

Op het terrein stond vroeger de betonfabriek Spaansen. Na de verhuizing in 2003 naar de Industriehaven ontstond er een langdurig juridisch conflict met de gemeente, dat pas in januari 2022 werd opgelost.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *