Gearresteerde Tadzjiek kwam eerder voor in anti-terreuronderzoek

[ad_1]

De 32-Tadzjiekse Ilkhomi S., die maandag van Eindhoven naar Rome vloog en daar met 2.000 euro contant werd opgepakt op verdenking van terroristische motieven, verscheen vorig jaar in een Duits-Nederlands antiterreuronderzoek. Dat melden verschillende bronnen.

Dit onderzoek richtte zich op de terroristische organisatie ISKP, de Centraal-Aziatische tak van Islamitische Staat. Vorig jaar kwam uit hetzelfde onderzoek de naam naar voren van Abdusamal A., een 29-jarige Tadzjikist die in juli vorig jaar samen met zijn vrouw door de Nederlandse politie werd gearresteerd. A., eveneens sympathisant van IS, zou een aanslag in Nederland hebben willen voorbereiden. Hij werd gearresteerd in zijn woonplaats Eindhoven. Zijn Kirgizische vrouw woonde in Breda.

Onderzoek naar terrorismebestrijding

De Italiaanse krant La Repubblica verwijst deze dinsdag naar het Nederlands-Duitse antiterreuronderzoek als bron van belangenbehartiging van de rechterlijke macht in de Tadzjieken die maandag in Rome zijn gearresteerd. Er bestond een internationaal arrestatiebevel tegen hem. De 32-jarige Tadzjiek is mogelijk naar Italië gekomen om een ​​terreurnetwerk op te zetten.

Het rapport van La Repubblica is nu bevestigd door een andere bron, meldt de Belgische krant De standaard. Vandaag besteedt de krant vanwege Belgische betrokkenheid ook aandacht aan de zaak. La Repubblica meldt verder dat de 32-jarige Tadzjiekse S. vorig jaar ook werd gearresteerd door de Belgische politie, maar kort daarna werd vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Dit gebeurde op dezelfde dag dat de twee arrestaties in Nederland plaatsvonden. Hij werd in België verdacht van het voorbereiden van een aanslag.

België heeft mogelijk samengewerkt met Nederland en Duitsland in het bovengenoemde internationale antiterreuronderzoek. De Duitse justitie arresteerde begin juli ook zeven verdachten, waaronder vijf Tadzjieken, van hetzelfde ISKP-netwerk.

Lees ook
Repressie treft Tadzjieken in Rusland na terreuraanslag in Moskou: ‘onze burgers zijn in paniek’

Een van de verdachten van de aanval op het stadhuis van Crocus zal op 24 maart voor de rechtbank in Moskou verschijnen.

Arm land

Het Openbaar Ministerie is het tegenovergestelde NRC gaat niet in op de mogelijke link van de Nederlandse strafzaak tegen Abdusamal A. met de recente arrestatie in Rome. Op de vraag of de 32-jarige man uit Rome tot hetzelfde terreurnetwerk behoort als A., zegt de woordvoerder van het Openbaar Ministerie: “Het zou kunnen.” Het Openbaar Ministerie ontkent dat de 32-jarige S. in Nederland werd gezocht wegens strafbare feiten.

Sinds de arrestatie vorig jaar van A. in Nederland en de vijf Tadzjieken in Duitsland is er meer inzicht ontstaan ​​in de rol van burgers uit Tadzjikistan in internationale terroristische netwerken. Tadzjikistan is een arm, islamitisch land in Centraal-Azië, waar IS de afgelopen jaren actief volgers heeft gerekruteerd. Volgens de Russische justitie kwamen de daders van de recente aanval in Moskou eveneens uit Tadzjikistan. Bij de aanval op het uitgaanscentrum Crocus City Hall kwamen ruim 140 mensen om het leven. IS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

Syrië

Volgens het Openbaar Ministerie probeerde verdachte Abdusamal A. in eerste instantie naar Syrië te gaan om zich aan te sluiten bij de terroristische organisatie IS. Hij reisde via Turkije. Toen dat niet lukte, deporteerden de Turkse autoriteiten hem naar Oekraïne. De 32-jarige S. was ook actief in Oekraïne. Hij zou daar korte tijd gevangen hebben gezeten wegens wapenhandel. Toen hij in Rome werd gearresteerd, had hij naar verluidt een vals Oekraïens paspoort op zak.

Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne kwam Abdusamal A. met zijn vrouw naar Nederland. Hij kreeg in 2022 asiel nadat hij beweerde lid te zijn van een Tadzjiekse oppositiegroep. Na een tip van de AIVD werden beiden in juli vorig jaar gearresteerd.

Met medewerking van onze correspondent Ine Roox in Rome




[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *