Vlag van meer dan 200 jaar oud geschonken aan gemeente Leeuwarden: ‘Volstrekt uniek’

[ad_1]

Burgemeester Sybrand Buma heeft dinsdag namens de gemeente in de Oranjezaal van het stadhuis van Leeuwarden een ruim tweehonderd jaar oude vlag in ontvangst genomen.

Uit een grote houten kist, vergezeld van een rafelig pak documentatie, blijkt dat er iets bijzonders staat te gebeuren in de Oranjezaal. Burgemeester Sybrand Buma kan zijn enthousiasme nauwelijks verhullen: “Het is een eenmalige gebeurtenis dat je zoiets krijgt. Absoluut uniek.”

Een bijzondere vlag

In de kist zit een oude vlag. Het werd voor het eerst gebruikt in 1814 toen koning Willem I in Leeuwarden werd ontvangen. Een jaar voordat Napoleon zijn Waterloo vond, wapperde deze bijzondere vlag al in de Friese hoofdstad.

De vlag werd begin negentiende eeuw gekocht door een zekere Pier Prins, die de paarden reed tijdens de aankomst van koning Willem I in Leeuwarden. Prins heeft destijds de tekst ‘Hulde aan Willem de Eerste’ en het jaartal 1814 laten toevoegen.

Wanneer een nieuwe koninklijke telg Leeuwarden bezocht, werd de vlag altijd voorzien van een tekst – met in ieder geval de naam – en een jaartal en getoond. De laatste keer was in 1950 in de Harmonie. Vervolgens bezochten Koningin Juliana en Prins Bernhard de Friese hoofdstad.

In de vergetelheid geraakt

Daarna raakte de vlag in de vergetelheid. Totdat Leeuwarder geschiedeniskenner Ad Fahner (78) per ongeluk een artikel over de bijzondere driekleur aantrof in de Leeuwarder Courant gedateerd 23 september 1950. Er staat vermeld dat de vlag destijds eigendom was van ene H. Feenstra. ‘Niemand wist van die vlag af,’ zei Fahner.

Vervolgens dook hij met hulp van Nykle Dijkstra van het Historisch Centrum Leeuwarden in de archieven. Zij ontdekten dat Saskia van Vliet-Feenstra (67) uit Veldhoven de vlag had geërfd.

Het speurwerk van Dijkstra en Fahner werd daarmee beloond. “We zochten eerst naar een foto van de vlag, maar toen kwam het origineel bovendrijven”, vertelt Dijkstra. “Dat is natuurlijk een heel mooi moment.”

Op de zolder

Van Vliet-Feenstra gaf al snel aan de vlag te willen schenken aan het Historisch Centrum Leeuwarden. ‘Mijn vader heeft het heel lang bewaard’, herinnert ze zich. Hij had haar pas in 2015 over de vlag verteld, toen ze samen de zolder aan het opruimen waren. “Hij stond altijd op zolder, ik kende alleen de doos.”

Ze is samen met haar man Rob (69) en haar zus Gelbrich (63) aanwezig om de vlag te overhandigen. Toen haar vader drie jaar geleden overleed, kwam de vlag in haar bezit. Al snel werd besloten dat de Nederlandse driekleur terug moest naar Leeuwarden. “Mijn vader zou dit geweldig hebben gevonden. Die vlag hoort hier ook.”

In oud V&D papier

Nadat alle aanwezigen geïnteresseerd door het pak oude kranten hebben gekeken en de ene na de andere geschiedenisanekdote door de Oranjezaal is gevlogen, is het zover. Uit de oude kist komt eerst wat oud V&D-papier tevoorschijn, daarna verschijnt het eeuwenoude rood-wit-blauw.

Na enige aarzeling wordt voor de gelegenheid de vlag op de grond uitgevouwen. Het blijkt een grote vlag te zijn van ongeveer 4,5 bij 2 meter. “Het is ongelofelijk hoe goed het bewaard is gebleven”, zegt Buma bewonderend, “je ziet met hoeveel zorg dit is gemaakt.”

‘Deze vlag is geschiedenis’

Toch zal deze vlag niet hijsen als Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima Leeuwarden opnieuw bezoeken. En hun namen verschijnen ook niet. “In principe mag je deze vlag niet aanvullen. Deze vlag is geschiedenis”, aldus de burgemeester.

Wordt de driekleur tentoongesteld? “Ik ben bang van niet. Hij is echt heel kwetsbaar”, zegt Meindert Seffinga, sectordirecteur van het HCL. Het verhaal van de vlag zal verder worden onderzocht aan de hand van de documentatie die is geschonken. “En er komt een grote foto bij een verhaal op de website.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *