De volleyballers van Lycurgus uit Groningen delen in Apeldoorn eerste tik in halve finale uit door Dynamo met 2-3 te verslaan

[ad_1]

De volleyballers van Nova Tech Lycurgus deden het goed in de strijd om de Nederlandse titel. In de eerste halve finale werd Dynamo in Apeldoorn met 2-3 verslagen.

De eerste klap is een dollar waard. Onder dat motto begon Lycurgus aan zijn eerste halvefinalewedstrijd tegen Dynamo in de strijd om de Nederlandse titel. De Groningers speelden dinsdagavond in Omnisport een vrijwel vlekkeloze eerste set, een van hun beste uit dit Premier League-seizoen. De bezoekers versloegen de thuisploeg met 16-25.

Dynamocoach Redbad Strikwerda riep zijn volleybalmannen meerdere keren naar de kant voor een time-out, maar dat had geen effect. Lycurgus serveerde beter dan de tegenstander, had de verdediging op orde en was ook aanvallend effectiever. Wellicht moest Dynamo nog in zijn ritme komen. In tegenstelling tot de Groningers hoefde de thuisploeg geen kwartfinaleduels te spelen en kreeg ze twee weken rust. Bovendien miste de thuisploeg spelmaker Gijs van Solkema, bij wie onlangs diabetes werd vastgesteld. Hij was aanwezig, maar niet beschikbaar.

Door Lycurgus stromen is niet realistisch

De verwachting dat Lycurgus in de tweede set zou opschuiven was echter niet realistisch gezien de wedstrijd eerder dit seizoen. Daarvoor wisselden de Groningers goede en slechte momenten te vaak af. Bovendien zijn beide teams doorgaans aan elkaar gewaagd. Dat werd nu ook het geval.

Dynamo speelde de tweede set zoals Lycurgus de eerste had gedaan en een flink pak slaag had gekregen. Alleen de Groningers hadden succes, terwijl de Apeldoorners naar hartelust konden aanvallen. De spelers van Lycurgus zagen veel van hun side-outs mislukken en liepen vanaf het begin van deze set achter op de tijden. Het antwoord op de hard knallende Dynamospelers werd niet meer gevonden. Er viel absoluut niets aan te merken op het setverlies van 25-16. De eerste game in een best-of-five series lag bij 1-1 weer helemaal open.

De Groningers zijn ineens weer op het goede spoor

In de derde set besefte Lycurgus dat het beter was dan in de vorige set. Net als in de eerste inning grepen de Groningers het initiatief en zetten Dynamo op achterstand, maar de thuisploeg vocht zich terug en scoorde 18-18. Er volgde een spannend gevecht, waarbij de bezoekers de zogenaamde grote punten ging met een voorsprong van 20-21 de wedstrijd in.

Dankzij onder meer een goed blok van Sam Gortzak, die opnieuw de voorkeur kreeg als spelmaker boven de Amerikaan Cole Bogner, ging Lycurgus door naar meerdere setpunten. De tweede hiervan werd gebruikt door een slimme tipbal van veteraan Ramon Martinez Gion, die Dynamo, het team waarvoor hij jarenlang speelde, verwoestte. De stand was 22-25 en 1-2.

Dodelijk blok van Luuk Hofhuis

De vierde set werd een strijd, waarin Lycurgus na een 11-11 achterstand gelijk maakte. Dat gebeurde met een dodelijk blok van spits Luuk Hofhuis. Daarna werd het verschil tussen beide ploegen een tijdje niet groter dan een punt, totdat Dynamo aanvallend scherper werd. Dat leidde tot een 22-17 voorsprong voor de Apeldoorners, die goed op weg waren naar een vijfde beslissende set. Dat was een feit toen Cas Abraham met 25-19 het setpoint binnen knalde en de stand op 2-2 bracht.

Lycurgus was dit seizoen niet zo blij met het spelen van vijfsetters, die meestal verloren gingen. Maar deze keer was het anders. De Groningers begonnen furieus en kwamen op een 1-5 voorsprong. Dynamo-coach Strikwerda belde opnieuw een time-out, maar zag Hofhuis direct uitstekend blokkeren: 1-6. Een geconcentreerde Lycurgus kon de overwinning bijna ruiken. Zeker toen het dankzij serviceazen van Hofhuis en Kay van Dijk opnieuw 5-12 werd.

Maar Dynamo vocht terug als een leeuw en leek na 13-14 een stunt uit te halen, toen de scheidsrechters een Apeldoornse treffer over het hoofd leken te zien. Ware het niet dat de ingevallen Amerikaan Cole Gillis met een fatale klap het matchpoint en de 2-3 overwinning aan Lycurgus bezorgde.

Dynamo-Lycurgus

Posities instellen: 16-25, 25-16, 22-25

Toeschouwers: 350.

Volgende spel: Groningen, donderdag 19.30 uur: Lycurgus-Dynamo.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *