[ad_1]
Overstromingen vanuit de rivier de Oeral hebben duizenden huizen in de steden Orsk en Orenburg, in het zuidoosten van Rusland, onder water gezet. In de regio Orenburg is de noodtoestand uitgeroepen. Het water stijgt nog steeds en vormt ook een bedreiging voor de stad Oeralsk.
Extreem hoge waterstanden hebben ook gevolgen voor buurland Kazachstan en aangrenzende Russische regio’s, aangezien ook de rivieren Tobol en Irtysh buiten hun oevers zijn getreden.
Afgelopen vrijdag en zaterdag braken bij Orsk (270.000 inwoners) de dijken door die de rivier de Oeral binnen zijn oevers moesten houden. Maandag verzamelden honderden protesterende inwoners zich op het stadsplein – niet bepaald een alledaagse gebeurtenis in Rusland.
De bewoners zijn ontevreden over de beloofde compensatie. De gouverneur van de provincie Orenburg, waartoe ook Orsk behoort, beloofde zaterdag aan inwoners wier huizen tussen de 500 en 1.000 euro zijn verwoest, een schadevergoeding. De evacués konden de komende zes maanden rekenen op zo’n 100 euro per maand.
De bewoners beschuldigen de autoriteiten van laksheid. Ze betwisten dat ze een week voor de overstromingen waren gewaarschuwd om te evacueren, zoals de autoriteiten zeggen. Slechts drie dagen voordat de dam barstte, zouden ze te horen hebben gekregen dat de dijken het zouden houden.
Mobiele telefoons uit
“Als het water de stad binnenstroomt, gebeurde dat omdat jij het liet gebeuren”, zeiden bewoners tegen burgemeester Vasily Kupitsa, zo blijkt uit een video. video op sociale media. Een delegatie demonstranten overlegde met de gouverneur binnen. Zijn oproep aan inwoners om niet met hun telefoon te filmen en naar huis te gaan liep op niets uit, meldt nieuwssite Meduza.
Sommige demonstranten scandeerden “Poetin, help!” De Russische president heeft zijn minister van Noodsituaties gestuurd, maar lijkt geen plannen te hebben om zelf het rampgebied te bezoeken.
De overstromingen worden veroorzaakt door hevige regenval en smeltend ijs, deels als gevolg van de opwarming van de aarde. In 2005 grapte Poetin dat de opwarming van de aarde de Russen ervan weerhoudt bontjassen te kopen. Westerse politici misbruiken het probleem om kiezers onnodig bang te maken, zei hij onlangs.
Russische media twijfelen nu aan de deugdelijkheid van de dijken, voltooid in 2014. Ze zijn ontworpen voor een waterhoogte van 5,5 meter. Het waterpeil stijgt nu richting de tien meter. Dit is niet uniek: in 1957 overschreed het water al de twaalf meter. Bij de aanleg van de dijken werden tal van onregelmatigheden geconstateerd. Aannemers werden beschuldigd van prijsopdrijving en het niet uitvoeren van werkzaamheden.
Lees ook:
Poetin blijft winnen met het beeld van de sterke man die chaos kan afwenden
Vladimir Poetin kan zondag vrijwel zeker tekenen voor een nieuwe presidentiële termijn. Zijn populariteit in Rusland is enorm, en zijn oppositie is opgesloten, gevlucht of dood.
[ad_2]