Aangehouden IS-verdachte die van Eindhoven naar Rome vloog ‘al eerder opgepakt in België’ | Buitenland

[ad_1]

De terreurverdachte van Islamitische Staat (IS) die maandag in Rome werd gearresteerd nadat hij met een vlucht vanuit Eindhoven was aangekomen, was vorig jaar al in België gearresteerd. Dat meldt de Vlaamse krant De Standaard dinsdagavond.

De 32-jarige Tadzjiekse Ilkhomi Sayarakhmonzoda is maandag geboren gevangen voordat hij de trein nam van de luchthaven Fiumicino naar Rome. Tadzjikistan had alarm geslagen, meldde nieuwssite Sussidiario. ‘De IS-terrorist wist door de jaren heen aan arrestatie te ontkomen dankzij vele aliassen, waarbij hij verschillende geboortedata en nationaliteiten gebruikte, waaronder die van Oezbekistan, Kirgizië en Oekraïne. De verstrekte informatie was duidelijk, dus een maand lang controleerde de grenspolitie alle vluchten vanuit België en Nederland. De bevestiging van zijn komst kwam zondagavond via een boeking onder een van de vele aliassen die hij de laatste tijd vaak gebruikte.’

Tegen de dertiger was een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd ‘omdat hij zich bij IS had aangesloten en in 2014 naar Syrië was gegaan om te vechten.’ Sayarakhmonzoda zou een actief lid zijn van de islamitische terroristische organisatie.

Gebrek aan bewijs

Volgens De Standaard werd de man van in de dertig in juli vorig jaar ook opgepakt tijdens politie-invallen in twee woningen in Verviers en de regio Luik. “Hij werd later vrijgelaten omdat de elementen tegen hem niet ernstig genoeg waren”, aldus de krant.

In dezelfde maand werden in Nederland een Tadzjikist en zijn vrouw uit Kirgizië gearresteerd. Volgens het Openbaar Ministerie probeerde Abdusamal A. aanvankelijk vanuit Turkije naar Syrië te gaan om zich bij IS aan te sluiten, maar dat mislukte. De Turken deporteerden hem naar Oekraïne, vanwaar hij na het uitbreken van de oorlog met zijn vrouw naar Nederland kwam. A. deed zich hier voor als lid van een Tadzjiekse oppositiegroep, kreeg in het najaar van 2022 asiel en verhuisde naar een woning in Breda.

In juli 2023 werden in Duitsland zeven mannen gearresteerd, afkomstig uit Tadzjikistan, Turkmenistan en Kirgizië. Ook zij waren uit Oekraïne ‘gevlucht’ en naar Duitsland gereisd.

ISKP

Volgens justitie in Nederland leidde A. een geheime cel van ISKP, de Aziatische tak van terreurgroep IS, in Kiev en waren hij en de Duitse verdachten ‘vastbesloten een aanslag te plegen in Nederland of Duitsland’. Voor zover wij weten was er nog geen datum of doelstelling.

ISKP eiste de verantwoordelijkheid op voor het bloedbad in een concertzaal in de buurt van Moskouvorige maand.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *