[ad_1]
Onrust onder Friese woningbouwbeheerders: komt minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting met het beloofde geld voor nieuwbouwwoningen in de dorpen?
Eind april ondertekende de CDA-minister in Harlingen de huisvestingsdeals met de regio’s in Fryslân. Met deze deals wil De Jonge het woningtekort in Nederland aanpakken
De Friese gemeenten en de provincie hebben toegezegd dat er 17.500 nieuwe woningen zullen worden gebouwd, waarvan ongeveer 4.000 in de dorpen. Onder deze laatste ambitie viel een dringend verzoek om in aanmerking te komen voor zogenaamde stimuleringsfondsen om woningbouwprojecten betaalbaar te houden.
Norm
Voor deze impulsfondsen hanteert het ministerie een norm van minimaal tweehonderd woningen. Omdat dergelijke bouwprojecten op het Friese platteland niet realistisch zijn, beloofde De Jonge in Harlingen dat hij een gecombineerde aanvraag van Friese gemeenten ook met meerdere kleine bouwprojecten zou honoreren.
Voor de 4.000 woningen in de Friese kleine centra zou dit neerkomen op circa 25 miljoen euro: gemiddeld zo’n 6.250 euro per woning. Het geld is vooral bedoeld om de onrendabele top van de sociale huurwoningen te dekken. De sociale huur moet ongeveer 30 procent van de nieuwe woningvoorraad uitmaken, zo is afgesproken.
Terugtrekkende beweging
De achttien Friese gemeenten en de provincie Fryslân hebben echter de indruk dat De Jonge opnieuw een terugtocht maakt. “Onze zorgen hangen samen met de eis dat er aanvullende ambities getoond moeten worden en dat er sprake moet zijn van financiële, geografische en organisatorische samenhang”, schrijven ze in een gezamenlijke brief aan de minister.
De brief wordt afgesloten met een oproep aan De Jonge om gemaakte afspraken na te komen. “Anders is het belangrijk om te weten wat er niet in de handtekening van deze minister staat”, legt gedeputeerde Sijbe Knol (FNP) uit.
Het ministerie van Volkshuisvesting kon vrijdag nog niet reageren op de brief van de Friese bestuurders.
[ad_2]