BBB krijgt volle laag in heftig Kamerdebat over mest en uitkoop boeren

[ad_1]

Harm Holman vreest het einde voor vierduizend boeren en Eline Vedder is bang dat ze zal moeten kiezen tussen haar koeien naar de slacht brengen of een milieumisdaad begaan. Ze zijn van mening dat de BBB oplossingen voor de mestcrisis blokkeert.

De emoties liepen dinsdagavond hoog op in de Tweede Kamer tijdens een landbouwdebat. Vooral de BBB en in mindere mate de PVV werden door vrijwel alle andere partijen hard getroffen omdat zij tijdens de formatie een uitkoopregeling blokkeerden.

Ook de VVD en de NSC, waarmee zij zich vormen, hebben de BBB zwaar aangevallen omdat zij niet meewerkte aan oplossingen voor het mestprobleem. Maar uiteindelijk lijkt de BBB ook de mestplannen van minister Piet Adema te steunen. Deze plannen moeten de mestcrisis enigszins verzachten.

Holman: ‘vierhonderdduizend wagens vol mest’

De 66-jarige Harm Holman uit Roden, voormalig melkveehouder en sinds de laatste verkiezingen Tweede Kamerlid voor de NSC, zegt zich ernstig zorgen te maken over de veehouderij in Nederland. “Er staan ​​drie- tot vierhonderdduizend wagens vol mest waar geen ruimte voor is. Wie denkt dat het op te lossen is door nog eens met Brussel te praten, mist realiteitszin.”

De 44-jarige Eline Vedder van het CDA is melkveehoudster in Ruinerwold. “Moet ik binnenkort mijn koeien naar de slacht brengen of een milieumisdaad begaan?” vroeg ze aan BBB-Kamerlid Cor Pierik uit Genemuiden.

Het BBB-lid wil zijn plannen pas op 25 april maken, wanneer het volgende landbouwdebat plaatsvindt. Hij zei ook dat er wat zijn partij betreft te veel nadruk wordt gelegd op het vrijwillig uitkopen van boeren, terwijl het meer om innovatie zou moeten gaan. En de minister moest in Brussel opnieuw om uitzonderingen vragen.

‘Poolse eurocommissaris heeft liever Poolse koeien dan Nederlandse’

Thom van Campen van de VVD en Pieter Grinwis van de ChristenUnie wezen erop dat de Europese verkiezingen in juni ook niet zullen helpen. Zelfs als er een verschuiving naar rechts plaatsvindt, zullen de meeste Europese landen vooral opkomen voor hun eigen boeren, zo legden zij uit in een onderling debat. “Er is nu een heel rechtse Poolse Europese commissaris die liever ziet dat Nederlandse koeien plaats maken voor Poolse koeien.”

De VVD en de NSC erkenden dat de formatie had afgesproken om tijdelijk geen extra geld uit te trekken voor de uitkoop van veehouders, maar wilden wel dat er op korte termijn besluiten zouden worden genomen over het mestoverschot. Holman: “Aan de formatietafel werd gezegd dat de nieuwe uitkoopregeling van 4 miljard euro nog eens vijf weken moet worden uitgesteld. Maar er ligt al een schikking van 1,5 miljard euro, dus er kan al iets gebeuren.”

Minister van Landbouw Piet Adema reageerde dat er inderdaad sprake is van een noodsituatie rond het mestoverschot. “De urgentie is enorm”, zegt Adema, die ook sprak over de wanhoop in de ogen van boeren die hij ziet. “Het raakt mij, de boeren willen dat we actie ondernemen. ‘Je moet ons helpen’, zeggen ze.”

De minister zei dat opnieuw naar Brussel gaan zinloos is: “Afgelopen vrijdag kreeg ik het lid persoonlijk voor de derde keer in de neus van de commissaris. Er was geen ruimte. Ik heb gesproken over faillissementen, over de dreiging van opschaling, over verliezen “Mooie landbedrijven. Ik zei dat ik de verantwoordelijkheid niet kan dragen. Maar de deur is gesloten en blijft in Europa gesloten.”

‘Misschien maakt het mij boos’

Adema zegt ook dat hij veel boeren spreekt die hem vragen stellen over de stopregeling. “Iemand zei onlangs tegen mij: ik ben geen stop, ik ben een local. Zij maken graag ruimte voor jonge boeren.”

Hij viel ook Cor Pierik van de BBB aan omdat hij zijn plannen tot 25 april geheim hield. “Als er interessante maatregelen tussen zitten, houd je oplossingen achter voor de boeren”, zei hij. “Dat vind ik op zijn zachtst gezegd vreemd. Misschien maakt het mij ook boos.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *