Israël: afgelopen nacht 320 doelen in Gazastrook bestookt


Rutte bezoekt vandaag Netanyahu en Abbas

Aftredend premier Mark Rutte (VVD) reist vandaag af naar Israël en de Palestijnse gebieden voor een bliksemsnel diplomatiek bezoek. Hij zal rond 13.30 uur ET spreken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in Tel Aviv, en twee uur later met de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever.

Na de Hamas-aanvallen op Israël op 7 oktober sprak premier Rutte aanvankelijk zijn onvoorwaardelijke steun uit aan Israël in de strijd tegen Hamas. Die houding is nu enigszins veranderd; Rutte zal Netanyahu smeken om het gebruik van geweld te beperken en zich aan het internationaal recht te houden, aldus persbureau ANP. In Gaza blijft Israël Palestijnse burgers bombarderen, en Hezbollah en Israël schieten raketten op elkaar af over de zuidelijke grens van Libanon, waardoor de vrees voor een regionaal conflict binnen de internationale gemeenschap toeneemt. Rutte zal pleiten voor het openen van humanitaire corridors door Gaza, zodat op grote schaal noodhulp aan de bevolking kan worden geleverd. Hij belde Netanyahu zondag al om uitleg te vragen over het nieuws dat een Nederlandse vrouw was vermoord in de Gazastrook.

De afgelopen weken bezochten onder meer de Amerikaanse president Joe Biden, de Britse premier Rishi Sunak en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz Israël en andere landen in de regio. De Franse president Emmanuel Macron reist dinsdag naar Tel Aviv. Geen van deze westerse leiders heeft een ontmoeting gepland met de Palestijnse president Abbas. De leider van de Palestijnse Autoriteit woonde afgelopen weekend echter een diplomatieke top in Caïro bij, waar hij zich uitsprak tegen de burgerslachtoffers veroorzaakt door zowel Hamas als Israël. Hij accepteerde ook niet de gedwongen verplaatsing van Palestijnen in Gaza.

Israël: heeft gisteravond 320 doelen in de Gazastrook beschoten

De Israëlische luchtmacht heeft in de nacht van zondag op maandag maar liefst 320 doelen in de Gazastrook aangevallen. Dat meldde het Israëlische leger maandagochtend op sociale media. Het is niet bekend hoeveel slachtoffers er zijn gevallen.

Israël zei dat de aanvallen gericht waren op ‘terroristische infrastructuur en militaire doelen’, zoals ondergrondse tunnels en militaire complexen. Ze worden inderdaad gebombardeerd, maar tijdens de militaire acties zijn ook veel Palestijnse burgers gedood en gewond geraakt. De nachtelijke aanvallen troffen ook het grootste vluchtelingenkamp van de Gazastrook, Jabalia. Minstens dertig mensen kwamen om.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid van de door Hamas geregeerde Gazastrook zijn tot nu toe 4.741 mensen gedood bij Israëlische aanvallen. Er zouden ook 15.898 mensen gewond zijn geraakt. Deze cijfers kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd NRC.

Vanuit de Israëlische grensstad Sderot kun je zien hoe de Gazastrook wordt aangevallen. Foto Jack Guez / AFP

Twee Palestijnen gedood bij confrontatie met Israëlische soldaten op de Westelijke Jordaanoever

Twee Palestijnen zijn maandagochtend gedood tijdens een confrontatie met Israëlische soldaten toen zij het vluchtelingenkamp Jalazone op de bezette Westelijke Jordaanoever binnenvielen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Vier anderen raakten volgens de Palestijnen ernstig gewond. Volgens Reuters heeft het Israëlische leger niet op de gebeurtenissen gereageerd.

Het geweld begon nadat Israëlische soldaten het overvolle vluchtelingenkamp waren binnengevallen en Palestijnen hadden gearresteerd. Volgens de Israëli’s waren het “activisten”. Er volgde vervolgens een vuurgevecht. Sommige Palestijnse militanten schoten op Israëlische soldaten en jongeren gooiden stenen, aldus Reuters. De Israëlische soldaten hebben zich nu teruggetrokken naar de buitenwijken van het kamp.

Jalazone is een van de negentien vluchtelingenkampen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het ligt ten noorden van Jeruzalem en vlak naast de illegale Israëlische nederzetting Beit El. Zowel de bevolking van Jalazone als Beit El groeit snel, waardoor ze samen om ruimte vechten. Spanningen leiden volgens de Verenigde Naties leidt regelmatig tot confrontaties tussen Palestijnen en kolonisten, die op hun beurt leiden tot invallen door Israëlische soldaten – en uiteindelijk tot doden.

Biden belooft een ‘continue stroom’ hulp voor de Gazastrook

De Amerikaanse president Joe Biden belooft dat er een ‘continue stroom’ hulp naar de Gazastrook zal komen. Dat deed hij in een telefoongesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu Dat meldde het Witte Huis maandag. Tot nu toe zijn twee hulpkonvooien uit Egypte de grens met de Gazastrook overgestoken.

De Verenigde Naties waarschuwen dat er veel meer voedsel, water, medicijnen en brandstof nodig zijn om burgers in het Palestijnse gebied te helpen. De Wereldgezondheidsorganisatie riep Israël maandag op om het sturen van brandstof naar de Gazastrook te hervatten. Dit wordt momenteel tegengehouden door Israël, dat alle goederen die de grens met Gaza oversteken inspecteert.

In het telefoongesprek sprak Biden zijn dankbaarheid uit voor de Israëlische hulp bij de bevrijding van twee door Hamas gegijzelde Amerikanen. Ze bespraken ook opties om de resterende gijzelaars te bevrijden. Volgens Israël houdt de Palestijnse strijdgroep ongeveer tweehonderd mensen gevangen, terwijl Hamas zelf spreekt van ongeveer 250 gijzelaars.

De Amerikaanse president Joe Biden reisde vorige week naar Israël voor een ontmoeting met premier Benjamin Netanyahu. Foto Evelyn Hockstein/Reuters

Israël: doelwitten aangevallen in Zuid-Libanon

De Israëlische luchtmacht heeft maandag vroeg twee doelen van de militante groep Hezbollah in Zuid-Libanon aangevallen. Dat meldt de Israëlische strijdkrachten. Volgens Israël stond Hezbollah op het punt Israëlische doelen vanuit Libanon aan te vallen met raketten en antitankwapens.

Het Libanese staatspersbureau NNA zei dat Israëlische luchtaanvallen waren uitgevoerd buiten Aitaroun, in Zuid-Libanon, maar gaf geen verdere details. Het Israëlische leger zegt dat ze een militair complex en een uitkijktoren hebben getroffen. Hezbollah zelf meldt dat een van zijn strijders is gedood.

Sinds Hamas op 7 oktober een grootschalige aanval op Israël lanceerde vanuit de Gazastrook, is er ook onrust ontstaan ​​aan de grens tussen Libanon en Israël. Hezbollah valt regelmatig plaatsen in Israël aan vanuit Libanon – en vice versa. De door Iran gesteunde strijdgroep en Israël hebben eerder oorlog met elkaar gevoerd.

Israël heeft de afgelopen dagen verschillende dorpen nabij de grens geëvacueerd. Verschillende landen, waaronder Nederland, hebben hun burgers die in Libanon wonen opgeroepen dat land te verlaten.

Israëlische soldaten op een tank nabij de grens met Libanon. Foto Jalaa Marey / AFP

Al Jazeera: Israëlische luchtaanvallen doden 30 mensen in het Palestijnse vluchtelingenkamp Jabalia

Bij Israëlische luchtaanvallen op gebouwen in het Palestijnse vluchtelingenkamp Jabalia, in het noorden van de Gazastrook, zouden zondagavond laat minstens dertig mensen zijn omgekomen. Dat meldt Al JazeeraDat is gebaseerd op informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Gazastrook.

Jabalia is het grootste van de acht vluchtelingenkampen in Gaza. Volgens autoriteiten in het gebied zijn er veel slachtoffers. Bij de aanval van zondagavond zouden zeker 27 mensen gewond zijn geraakt.

Ziekenhuizen in Gaza hebben moeite om de gewonden te behandelen. “We lijden onder een acuut tekort aan medicijnen en medische apparatuur”, zei de directeur van een ziekenhuis in het noorden van Gaza tegen Al Jazeera.

Israël bombardeert de Gazastrook nu al ruim twee weken als reactie op de invasie van Israëlisch grondgebied door Hamas op 7 oktober. Het dodental in Gaza is sinds het begin van de aanvallen gestegen tot minstens 4.651, zegt het door Hamas geregeerde ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook. gezegd. Deze cijfers zijn voor NRC kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *