[ad_1]
Nederland is niet alleen erg aantrekkelijk voor multinationals die belasting willen ontwijken. Ook is de Belastingdienst een van de meest genereuze ter wereld als het gaat om belastingvoordelen voor expats. De Telegraaf rapporten gebaseerd op het eerste Global Tax Evasion Report van het EU Tax Observatory.
Naast belastingontwijking laat het rapport zien hoe landen kennismigranten lokken met belastingvoordelen. Nederland is bijzonder genereus tegenover expats. Van de landen die belastingvoordelen bieden aan expats heeft Nederland veruit de grootste groep mensen die hiervan profiteert.
In totaal vallen 92.000 mensen in Nederland onder de 30 procentregeling. Dat betekent dat ze de eerste vijf jaar dat ze in Nederland wonen en werken geen belasting betalen over 30 procent van hun loon. De regeling heeft tot doel kennis aan te trekken die in Nederland schaars is. Volgens het rapport kost de 30 procentregeling de overige belastingbetalers 1,1 miljard euro.
Kennismigranten moeten minimaal 60.000 euro per jaar verdienen om in aanmerking te komen voor de 30 procentregeling – een zeer lage drempel vergeleken met andere landen, aldus de onderzoekers. België voerde vorig jaar een soortgelijke regeling in met een drempel van 75.000 euro. In Finland en Denemarken ligt de drempel boven de 100.000 euro.
Volgens Gabriel Zucman, econoom en een van de oprichters van het EU Tax Observatory, maken de belastingvoordelen voor expats in Nederland deel uit van het gunstige belastingklimaat van het land voor multinationals. “Daarom hebben bijvoorbeeld de meeste Duitse multinationals dochterondernemingen in Nederland, van waaruit zij activiteiten in andere EU-landen aansturen. Dankzij het aantrekkelijke belastingregime is het makkelijker om internationale medewerkers aan te trekken”, aldus Zucman.
Als het om belastingontwijking gaat, was Nederland in 2020 – het meest recente jaar waarvoor gegevens beschikbaar zijn – de populairste bestemming om winsten naartoe te verschuiven. In Nederland werd dat jaar zo’n 180 miljard dollar aan winsten van multinationals geparkeerd.
Nederland is populair vanwege de lage belastingen op inkomsten uit rente, dividenden en royalty’s van dochterondernemingen. Volgens Zucman kost het Nederlandse belastingbeleid andere economieën ongeveer 35 miljard euro.
Wereldwijd is de belastingontwijking via belastingparadijzen de afgelopen tien jaar met een factor drie gedaald, aldus het rapport. Ongeveer vijftien jaar geleden werd 90 tot 95 procent van de bezittingen die in belastingparadijzen geparkeerd stonden, niet aangegeven in het land van de eigenaar. In 2022 was dat ongeveer 25 procent van de ongeveer 12 biljoen dollar die op offshore-locaties geparkeerd stond.
[ad_2]