Bosbranden hinderen zonnerace weer, Enschede stijgt naar plek 2De auto’s verlieten zondagochtend vroeg de stad Darwin in het uiterste noorden van Australië. Zonder een druppel brandstof moeten ze ruim 3.000 kilometer rijden naar Adelaide in het zuiden. Leuven is nu ongeveer op de helft. De Belgische studenten hebben de stad Alice Springs bereikt in het hart van Australië, 1493 kilometer van Darwin. Aan het einde van de tweede racedag heeft Enschede 1438 kilometer op de teller en Delft 1424 kilometer. Groningen staat op de zesde plaats met een afstand van bijna 1.210 kilometer.

Het Delftse team meldt dat maandag een dag vol tegenslagen was. Tijdens wegwerkzaamheden moest de bestuurder bij een stoplicht wachten. Remmen en accelereren verbruiken waardevolle energie. Twente stond op dat moment vlak achter en kon vlot verder.

In het binnenland van Australië is het erg droog. Het regende daar voor het laatst in juli. Dit veroorzaakt jaarlijks bosbranden. Maandag moesten daar ook de zonneauto’s doorheen rijden. “De zonneauto werd hier veilig doorheen geleid”, meldt Delft. Het team voegt eraan toe dat de organisatoren de situatie nauwlettend in de gaten houden. Solar Team Twente vertelt dat het lastig is om de achterstand in Leuven in te halen vanwege de rookwolken. “Op een gegeven moment waren de schaduwen op de weg niet meer zichtbaar”, aldus het team. Dan kunnen de zonnepanelen op de auto geen elektriciteit opwekken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *