Nederland tast vooralsnog in duister over lot gegijzelde Ofir EngelNederland tast in het duister over het lot van de Israëlische Nederlander Ofir Engel (18). Hij werd gegijzeld door Hamas-terroristen. Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken): “Wij proberen via alle diplomatieke kanalen druk uit te oefenen om ervoor te zorgen dat de gijzelaars worden vrijgelaten.”

Ofir is een kleinzoon van een joodse Nederlander die na de Tweede Wereldoorlog naar Israël vertrok. De procedure om de tiener Nederlands te maken was al gestart, maar werd versneld nadat hij op 7 oktober in de klauwen van Hamas viel.

Nederland heeft geen informatie over waar de jongen zich bevindt en onder welke omstandigheden hij wordt vastgehouden. “Zijn familie moet echt in enorme angst en bezorgdheid verkeren”, zei Bruins Slot medelevend.

Gaza

Hoewel het reisadvies voor Gaza al enige tijd voor de oorlog rood stond, zijn er nu nog 22 Nederlanders in het gebied. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact met deze mensen. Den Haag sluit niet uit dat er meer landgenoten zijn.

Premier Mark Rutte zal maandag tijdens zijn bezoek aan Israël de aandacht vestigen op hun situatie. Nederland, aldus Bruins Slot, probeert via alle diplomatieke kanalen de druk op te voeren om ervoor te zorgen dat zij het levensbedreigende gebied kunnen verlaten.

Zondag werd de 33-jarige Nederlandse Islam al-Ashqar vermoord in Gaza. Ze was met haar man en vier zonen op bezoek bij familie.

“Het is een groot verdriet voor haar man en kinderen”, reageert de minister van Buitenlandse Zaken. “Onze mensen hebben contact met de nabestaanden en ik zal later proberen contact op te nemen met de familie.”

‘Humanitaire pauzes’

Bruins Slot is in Luxemburg voor overleg met de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU. Nederland roept op tot ‘humanitaire pauzes’ om meer noodhulp via Egypte mogelijk te maken. “Hopelijk biedt de opening van de grens uiteindelijk ruimte om Nederlandse burgers naar Egypte te laten gaan.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *