KPMG betaalt miljoenenboete voor fraude accountants bij examens | Binnenland

[ad_1]

Accountantskantoor KPMG Nederland heeft een schikking getroffen met de Amerikaanse toezichthouder PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board) over een onderzoek naar het delen van testantwoorden bij verplichte werknemerstrainingen. Het kantoor betaalt een boete van 25 miljoen dollar (23 miljoen euro).

De schikking is het resultaat van een onderzoek naar de examenfraude. “Uit onderzoek is gebleken dat er sinds zeker oktober 2017 ruim vijfhonderd mensen betrokken zijn bij onethisch gedrag rond het testen van de trainingen”, aldus KPMG. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het versturen of ontvangen van antwoorden op toetsen of het elkaar helpen bij het maken van toetsen.

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waren ook partners van KPMG en het hoofd van de accountantsbranche betrokken bij de examenfraude. “Er heerste een cultuur waarin examenfraude kon ontstaan ​​en lange tijd onopgemerkt kon blijven”, aldus de toezichthouder. Ook vond er tijdens (verplichte) toetsen en examens een ‘brede uitwisseling van vragen en antwoorden’ plaats.

“De kern van het accountantsberoep is het toevoegen van vertrouwen, maar door examenfraude is dit geschaad”, vervolgt de AFM. De waakhond zegt het accountantskantoor nauwlettender in de gaten te zullen houden.

KPMG ondernam vorig jaar al actie nadat de eerste onderzoeksresultaten naar examenfraude bekend waren geworden. Directeur Marc Hogeboom en de voorzitter van de raad van commissarissen Roger van Boxtel zijn om deze reden al afgetreden. Laatstgenoemde gaf vervolgens toe dat hij ‘ten onrechte’ een vrijwillige opleiding had gevolgd. Ook nam KPMG afscheid van een aantal medewerkers die betrokken waren bij fraude en legde sancties op aan andere medewerkers.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *