Klein beetje lucht maar woningmarkt blijft ook in Friesland krap

[ad_1]

Hoewel de markt iets aantrekt, bleef het in het eerste kwartaal van dit jaar ontzettend lastig om een ​​woning te vinden in Fryslân. Huizenkopers hebben weinig keus. “Het zit niet altijd in ferkeapersbrand.”

Dat blijkt uit de woningmarktcijfers van makelaarsvereniging NVM over het eerste kwartaal van 2024. De vereniging maakt dit zichtbaar met de zogenaamde keuze-indicator: uit hoeveel woningen kunnen kopers gemiddeld kiezen?

In de eerste drie maanden van dit jaar was dat cijfer 2,7. Dat is iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 2,4 en ook iets hoger dan het aanbod eind vorig jaar. Kopers in Fryslân konden toen nog kiezen uit gemiddeld 2,4 woningen. Er zijn kleine regionale verschillen. In Zuidwest-Friesland is de woningmarkt met 3,0 woningen per woningzoekende iets minder krap dan in Noord-Friesland (2,6) en Zuidoost-Friesland (2,1).

Woningmarkt nog steeds niet in evenwicht

Deze kleine stijging biedt echter weinig soelaas voor woningzoekenden. De NVM noemt de woningmarkt pas in balans als kopers kunnen kiezen uit vijf woningen of meer.

“Met deze ferline zien we de wereld op zichzelf acht aanpassingen in het houden van dezelfde koe”, zegt Berend Wijmenga van Wijmenga Makelaars uit Hurdegaryp en voorzitter van de Friese afdeling van de NVM. “Yn ‘e Rânestêd die het doet, runt het trio oant fjouwer. ‘Dat is een krappe grens’, gaven we aan. Maar nee, slimmer is het zeker niet.”

Het probleem is dat er relatief weinig nieuwe woningen op de markt komen. Afgelopen kwartaal kwamen er in Fryslân 1.055 woningen op de markt. Een paar jaar geleden lag dat aantal rond de 1.500.

Er is interesse, maar geen aanbod

Door dit beperktere aanbod draait de woningmarkt in een zeer traag tempo. “En dat is net zo goed voor de minuten”, zegt Wijmenga. “Als je weggaat, krijg je beweging binnen het merk. Binnenkort komt er ruimte voor starters om dit merk te gaan gebruiken.”

Er is zin om in beweging te komen, ziet de NVM-voorzitter. Op een symposium over wonen in Noardeast-Fryslân stak onlangs de helft van de aanwezigen de hand op op de vraag of zij zichzelf binnen de komende vijf jaar in beweging zien. “En dat zijn alleen maar jonge mensen.”

Het enthousiasme vertaalt zich echter niet in de cijfers. “Er is nog genoeg te doen, maar de eerste stap is de volgende stap.” Wie wil verhuizen, moet nu wachten tot hij iets nieuws heeft gevonden voordat hij zijn huis te koop zet.

Nog steeds een verkopersmarkt

“Het is het tegenovergestelde van waar we in de crisis mee te maken hebben”, zegt Wijmenga. ‘Doe eerst wat de bank wil doen. Het is wie het echt doet in het keepersmerk. Voor uw Noardeast-Fryslân koe in 2013 kunt u kiezen uit acht gewenningen. Dy Koene moet worden getest en goedgekeurd.”

De situatie is momenteel heel anders. “Het zit niet altijd in ferkeapersbrand”, zegt Wijmenga. Ook al trekt het nu weer wat aan – de keuze-indicator stond in 2021 in Fryslân op het laagste punt met 1,7 – toch beslist de verkoper. “En dat is voor haar prima, want ze krijgt het voor de beste prijs. Al moet daar wel altijd rekening mee gehouden worden, want in het nieuwe jaar moeten ze altijd aanwezig zijn.”

De huizenprijzen blijven stijgen

De gemiddelde huizenprijs in Fryslân is afgelopen kwartaal met 9 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, gelijk aan het landelijk gemiddelde. Kopers moeten nu gemiddeld 341.000 euro betalen voor een woning in Fryslân. Zuidwest-Friesland en Zuidoost-Friesland scoren iets hoger met respectievelijk 362.000 en 357.000 euro. In Noord-Friesland (waartoe ook Leeuwarden behoort) liggen de gemiddelde prijzen met 319.000 euro iets lager. Ongeveer de helft van de verkopen werd overboden.

Landelijk kost een huis gemiddeld 432.000 euro, met uitschieters in de Randstad waar kopers gemiddeld ruim een ​​half miljoen moeten betalen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *