Gasunie koopt vanaf volgend jaar elektriciteit in van windparkenGasunie gaat vanaf volgend jaar groene stroom uit windparken van energieleverancier Greenchoice gebruiken voor onder meer het transport van aardgas in Nederland.

Het staatsbedrijf heeft een vijfjarig contract getekend. De komende jaren wil Gasunie ook stroom afnemen van andere nog te bouwen windparken.

Tot nu toe heeft Gasunie in Nederland de eigen elektriciteitsinkoop volledig vergroend met zogenaamde groenestroomcertificaten, speciale verhandelbare garantiecertificaten. Maar nu gaat het bedrijf rechtstreeks groene energie inkopen. Volgens Gasunie is daarom een ​​kwart van ons eigen energieverbruik gekoppeld aan groene en lokaal opgewekte elektriciteit.

“Als energienetbeheerder heeft Gasunie de maatschappelijke taak om het energietransport te garanderen en de energietransitie te versnellen”, legt financieel directeur Janneke Hermes uit. “Tegen 2030 willen we het grootste deel van onze elektriciteitsbehoefte per uur uit hernieuwbare bronnen halen.”

Bijna 10 miljard euro geïnvesteerd

Gasunie is verantwoordelijk voor het transport en de opslag van aardgas in Nederland. Door maatregelen tegen klimaatverandering zal dit steeds meer veranderen naar onder meer waterstof en CO2.

Gasunie investeert tot 2030 bijna 10 miljard euro in de transitie van gastransportbedrijf naar duurzame aanbieder van energie-infrastructuur. Volgens het staatsbedrijf zijn die investeringen nodig om Nederland in 2050 klimaatneutraal te maken.

Gasunie heeft ook projecten lopen met onder meer groen gas en waterstof. Zo gaat het bedrijf een landelijk transportnetwerk voor waterstof aanleggen en beheren.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *