Man van Rens Kroes moet 4,5 jaar de cel in voor verkrachting, straf is nog zwaarder dan de eis | Show

[ad_1]

Sid S., de echtgenoot van influencer Rens Kroes, moet de gevangenis in wegens verkrachting. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. S. zit trouwens al in de gevangenis. Twee weken geleden, na de bekendmaking van het vonnis, werd hij direct in hechtenis genomen ‘omdat hij vluchtgevaarlijk is en al acht jaar vrij rondliep’.

Op 9 september 2016 greep de echtgenoot van Rens Kroes, de zus van topmodel Doutzen Kroes, in Amsterdam een ​​vrouw bij de keel en dwong haar tot orale seks met hem. Hij riep dingen als ‘Ik breek je nek als je beweegt’, ‘Ik vermoord je serieus’ en ‘Ik wil diep in je kruipen’. Sid S., nu 41, zegt dat de seks voor beiden bevredigend was. De tragedie vond plaats laat in de nacht toen het slachtoffer haar aanvaller een lift gaf naar zijn overnachtingsadres. Die Airbnb was dichtbij haar huis. Maar met een excuus over het toilet belandde Sid bij het huis van de vrouw en ging nooit meer weg, wat resulteerde in de verkrachting.

S. werd in 2019 al schuldig bevonden aan verkrachting, zo werd in de zomer van 2023 bekend via gerechtelijke documenten die op verzoek van roddelvlogger Yvonne Coldeweijer waren gepubliceerd. Sid S. kreeg een gevangenisstraf van 24 maanden, maar ging in beroep. Dat is voor hem contraproductief. De straf is hoger dan de eis van vier jaar.

Sid S. werd op 28 maart direct gearresteerd omdat hij vluchtrisico zou lopen: hij zou plannen hebben om in Ivoorkust, waar hij geboren werd, te gaan wonen. Nederland heeft met dat land geen rechtshulpverdrag. Ook vond de officier van justitie het onaanvaardbaar dat S. al bijna 8 jaar vrij rondliep (op 12 dagen voorlopige hechtenis in 2016 na) terwijl zijn slachtoffer nog dagelijks de gevolgen van de verkrachting ondervond. De rechtbank heeft twee weken geleden ingestemd met de onmiddellijke aanhouding. Iets wat zelden gebeurt na een strafrechtelijke veroordeling.

‘Geen advocaat? Eigen schuld’

Opvallend was ook dat S. zonder advocaat bij de rechtbank verscheen. Sid S. is vaak van advocaat gewisseld en heeft geprobeerd het hoger beroep uit te laten stellen via een nieuwe advocaat die op het allerlaatste moment werd ingeschakeld. Daar trapte de rechtbank echter niet meer in. “Dan zonder advocaat, mijn eigen schuld.”

Trouwens, Sid had dat moeten weten. De zaak is al meerdere keren uitgesteld, mede omdat S. nogal eens van advocaat wisselde. Onder anderen Gerald Roethof assisteerde hem. En ook Gerard Spong, niet de minste. Hij haakte echter vlak voor de zitting twee weken geleden af, waarna S. hulp vroeg aan een advocaat die hem jaren geleden had bijgestaan. Hij schreef een briefje aan de rechtbank met het verzoek om uitstel, maar dat mocht niet baten.

Bij een eerder uitstel had de rechtbank tegen S. al gezegd dat hij op 28 maart toch echt een advocaat nodig had, ‘omdat de zaak toch door zou gaan’. Als S. alsnog in cassatie wil gaan, zal hij ergens een andere advocaat moeten zoeken. Vóór de veroordeling van vandaag sloeg hij de zitting over en bleef in zijn cel.

Rens (36) en haar man zijn zo’n zestien jaar samen. Eind 2020 kregen ze samen een dochter, Maya Jade. In 2021 maakte Kroes naar aanleiding van een vraag van een fan bekend dat hij in het geheim in het huwelijksbootje was gestapt. “We zijn drie jaar geleden getrouwd”, schreef ze destijds.

Extreem onveilig

Kroes speelde in deze zaak een vreemde bijrol. Zeker twee keer zou ze contact hebben opgenomen met het slachtoffer ‘of met haar over de zaak willen praten’. Het slachtoffer voelde zich mede daardoor extra onveilig, maar ook omdat Sid gewoon vrij rondliep.

Rens Kroes
Rens Kroes © NL Beeld / Arjo Frank

Luister ook hieronder naar de AD Media Podcast. Je kunt al onze podcasts vinden op ad.nl/podcasts.



Bekijk hieronder onze show- en entertainmentvideo’s:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *