Chevron zakt op lager Wall Street na grote overnameVolgens Mike Wirth, CEO van Chevron, zullen de rendementen voor investeerders door de overname een impuls krijgen. Chevron verwacht bijvoorbeeld het dividend over het eerste kwartaal met 8 procent te verhogen en nog eens 2,5 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen zodra de deal rond is. Toch verloren de aandelen van Chevron 2,8 procent. Het aandeel Hess daalde 0,4 procent.

De aandelenmarkten bleven in de greep van de oorlog tussen Israël en Hamas en de stijgende rentetarieven. Zo steeg de rente op Amerikaanse tienjarige staatsobligaties opnieuw naar ruim 5 procent. Beleggers bereiden zich ook op Wall Street voor op de drukste week van het cijferseizoen. Later deze week zullen grote techbedrijven als Microsoft, Google-moeder Alphabet, chipmaker Intel, Facebook-eigenaar Meta Platforms en Amazon resultaten rapporteren.

Meewerken

Kort na aanvang van de handel stond de Dow Jones-index 0,5 procent lager op 32.957 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,6 procent naar 4.197 punten en technologie-indicatoren Nasdaq verloor 0,8 procent naar 12.884 punten. Vorige week leden de drie belangrijkste indices aanzienlijke verliezen.

Apple verloor 1,2 procent. De Chinese autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar het Taiwanese Foxconn, de belangrijkste partner van Apple. Foxconn, dat de overgrote meerderheid van Apple’s iPhones in fabrieken in China maakt, zei dat het zal samenwerken met de autoriteiten. In het onderzoek voert de Belastingdienst onder meer controles uit bij dochterondernemingen van Foxconn in China.

Antitrustzaak

Alphabet verloor 0,6 procent. De Japanse concurrentiewaakhond is een onderzoek gestart naar de vraag of Google misbruik maakt van zijn marktpositie om concurrerende diensten te blokkeren. Het Japanse onderzoek komt bovenop een antitrustrechtszaak die de Verenigde Staten eerder tegen het internetbedrijf hadden aangespannen.

De euro was $1,0583 waard, vergeleken met $1,0589 op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent minder op $87,11. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 91,31 dollar per vat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *