Pussy Riot maakt kunst tegen de dictatuur van Poetin. Misschien plat, maar met goede redenen

[ad_1]

Het gaat niet allemaal goed met de wereld, en dus des te beter voor het protestlied. Het uit Rusland afkomstige Pussy Riot heeft immers alle reden om zich in dat genre te manifesteren.

Protesteer, roep leuzen, zing protestliederen, wees punk, geef een optreden en irriteer de autoriteiten. In onze regio zijn dit nog tamelijk vrijblijvende activiteiten, hoe nuttig en noodzakelijk ook.

Niet zo in de wereld van Pussy Riot. Want Pussy Riot komt uit Moskou, en waarden als de vrijheid van meningsuiting en dergelijke worden daar net iets anders behandeld. En Pussy Riot besefte al lang voor de Russische inval in Oekraïne dat kersen eten met Vladimir Poetin niet echt prettig is.

Op 21 februari 2012 voerde Pussy Riot, een punk- en performancecollectief bestaande uit voornamelijk vrouwen, een guerrillaoptreden uit in een kathedraal in Moskou. Uit protest tegen de herverkiezing van Poetin en tegen de rol van de leiders van de Orthodoxe Kerk daarin.

Ze speelden het liedje Punkgebed (Moeder van God, Poetin Put) (of Moeder van God, verdrijf Poetin , ongeacht welke vertaalapp je gelooft), met bivakmutsen op hun hoofd. Maar het optreden werd met geweld stopgezet en niet lang daarna verdwenen twee leden van de groep voor twee jaar in het gevangenkamp. Want zo werkt het daar, en dan is protest niet meer vrijblijvend. Dan gaat het ergens over.

Toon ‘Reldagen’

De show Rellen dagen gaat ook ergens over, namelijk die protestactie en de wrede nasleep ervan. Maria Alyochina, het enige oorspronkelijke lid, vertelt, voordraagt ​​en zingt over haar ervaringen tijdens die arrestatie en in het gevangenkamp. Begeleid door stevige electrobeats, trompetgeschal, videoprojecties, ontwrichtende dansen in al hun vrolijkheid en reken er maar op dat Poetin flink gestraft zal worden.

Dezelfde show was in 2019 ook op enkele noordelijke podia te zien. De recensent van de Leeuwarder Courant was niet erg onder de indruk . “Zonder afbreuk te doen aan wat Alyochina heeft doorstaan: het is behoorlijk vlak, en is het kunst?” Hij schreef.

Hoe dan ook, een paar jaar later werd Alyochina opnieuw gearresteerd en niet lang daarna vluchtte hij vermomd als maaltijdbezorger het land uit. De show uit die tijd is aangevuld met een paar liedjes over de oorlog in Oekraïne. De wereld staat niet stil en de grappen van Poetin ook niet.

Hij is niet de enige dictator waar Pussy Riot zich graag op richt. Toen Donald Trump tot president van de Verenigde Staten werd gekozen, maakten ze… Maak Amerika weer groot , liedje en clipje . Er staat de wereld niet veel goeds te wachten. Reden te meer voor stijlvol en effectief protest.

Pussy Riot: 16/4, De Harmonie, Leeuwarden

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *