Wie organiseren de demonstraties voor Palestina en wat willen ze?

[ad_1]

Duizenden mensen, van Maastricht tot Deventer, trotseerden dit weekend de regen om steun te betuigen aan de Palestijnen in Gaza. Meestal is het af en toe een coalitie van organisaties die de oproep verspreidt, vaak via sociale media, en dan is het afwachten wie er komt opdagen.

“Het kwam heel snel samen”, zegt Loes de Kleijn uit Rotterdam voor Gaza, dat zondag een grote demonstratie hield in de Maasstad onder de vlag ‘Stop het geweld nu!’ De kern van dit platform bestaat al tien jaar; ooit opgericht ter ondersteuning van een initiatief om een ​​stadsband met de Palestijnse havenstad aan te gaan. Dat voorstel slaagde niet, maar Rotterdam voor Gaza bleef bestaan ​​en organiseerde onder meer inzamelingen voor het Dar es-Salaam ziekenhuis in Gaza. “Als het schrijnend en niet actueel is, is het lastiger”, zegt De Kleijn. “Nu merk je dat iedereen iets wil doen.”

Eigen beveiligingsdienst

Rotterdam voor Gaza werkt inmiddels samen met een reeks partners, van politieke partijen als de SP, Denk, Nida en Bij1 tot Extinction Rebellion Rotterdam. Ze ontmoeten elkaar onder een zeer algemene noemer. “Stop het geweld, daar kan niemand tegen zijn”, zegt De Kleijn. “En zo simpel is het op dit moment. Het moet gewoon stoppen.”

Terwijl bij de meeste demonstraties dit weekend het aantal deelnemers in de honderden liep, verzamelden duizenden mensen zich in het centrum van Rotterdam. Met zulke cijfers is het een illusie om te verwachten dat je alles onder controle hebt, denkt De Kleijn. “Je kunt individuen of groepen er nooit van weerhouden een boodschap te volgen die je niet steunt. Maar de meeste mensen hebben hele redelijke eisen.”

Dat is ook de toon onder het publiek dat naar de demonstratie kwam. Veel mensen wilden ‘hun stem laten horen’ of ‘solidariteit tonen met Palestina’. De organisatie had, zoals de gemeente ook verwacht bij demonstraties, een eigen veiligheidsdienst opgezet om het evenement goed te laten verlopen. Hij vergezelde het evenement in feloranje hesjes. Er was niet veel te doen. Onder de aanwezigen heerste grote verontwaardiging over het optreden van Israël, maar de sfeer bleef tamelijk vriendelijk. Heel wat deelnemers brachten hun kinderen mee.

Controversiële vlaggen en slogans

Ook dit weekend was het veel te horen, in diverse variaties: ‘Van de rivier tot de zee zal Palestina vrij zijn’ (Van de rivier tot de zee zal Palestina vrij zijn). De slogan maakt al tientallen jaren deel uit van het vocabulaire van pleitbezorgers van de Palestijnse zaak, vooral van de PLO, die al tientallen jaren aanvallen op Israëlische doelen uitvoert.

De onderliggende betekenis van de woorden hangt volledig af van wie je het vraagt. Demonstranten noemen het een oproep voor gelijke rechten voor iedereen tussen de Jordaan en de Middellandse Zee. Maar het Amerikaans-Joodse Congres heeft de slogan aan zijn lijst van haatzaaiende toespraken toegevoegd omdat het de afschaffing van de Joodse staat bepleit. De stad Wenen verbood onlangs een demonstratie omdat de term in de aanloop ernaartoe werd gebruikt. In deze context was er sprake van een oproep tot geweld, oordeelde de politie.

In Nederland werd de uitspraak deze zomer beoordeeld door de rechtbank in Amsterdam. Dat oordeelde dat er geen sprake was van dreiging, opruiing of strafrechtelijke aansporing tot haat.

Zaterdag ontstond er ook grote ophef over een vlag die werd gedragen bij een demonstratie in Den Haag. Een Arabische tekst op een groen veld deed veel mensen denken aan een Hamas-vlag. Dat bleek niet het geval, maar PVV-leider Geert Wilders had al opgeroepen om de vaandeldrager ‘het land uit te zetten’. Na overleg met het Openbaar Ministerie achtte de politie het dragen van de vlaggen niet strafbaar.

Lees ook:

Na de Israëlische oorlogsretoriek blijft alleen de verschroeide aarde over

Israël verkeert in een oorlogswaanzin. Hamas moet vernietigd worden, klinkt het. Maar wat gebeurt er daarna? Het is de vraag die onbeantwoord blijft.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *