Melkveehouder Sjoerd voert actie in Brussel voor soepeler mestregels voor boeren. ‘Het is heel krom zoals het nu gaat’

[ad_1]

Boerenactiegroep Agractie demonstreert dinsdag in Brussel en wil soepelere mestregels bespreken met eurocommissaris Sinkevicius. “Veel boeren kunnen dit niet langer tolereren.”

Sjoerd Mensonides uit het Friese Cornwerd wil dinsdag graag een paar woorden wisselen met Virginijus Sinkevičius. Volgens demissionair minister van Landbouw Piet Adema is de Litouwse eurocommissaris onvermurwbaar over de mestregels.

Het gaat om de uitzondering voor Nederlandse boeren om meer dierlijke mest te verspreiden dan de Europese norm voorschrijft. Deze verdwijnt op 1 januari 2026 en wordt momenteel afgebouwd.

“Wij willen graag terug naar de situatie van 2022”, zegt de melkveehouder en directeur van Agractie Fryslân. 2022 was het laatste jaar van de volledige afwijking. “Wij vragen de Europese commissaris om door te gaan met het afbouwen van de derogatie totdat er een nieuw kabinet is dat er vervolgens opnieuw over kan onderhandelen.”

Agactie maakte de campagne vorige week bekend en wordt inmiddels breed gedragen in de agrarische sector. Ook de grootste boerenbelangenorganisatie LTO sprak zijn steun uit, hoewel deze niet actief deelneemt aan de actie en zich blijft concentreren op politieke lobby.

Omdat boeren sinds vorig jaar minder mest op hun land mogen verspreiden, is er nu al sprake van een mestcrisis. Het afvoeren van mest kost nu al bijna drie keer zoveel als een paar jaar geleden. “Er zijn boeren van wie de mest niet wordt opgehaald. Ze weten niet meer waar ze ermee heen moeten en staan ​​met de rug tegen de muur.”

Koeien wegdoen is in veel gevallen geen optie vanwege het grote inkomensverlies, benadrukt Mensonides. “Je kunt hem niet clandestien verdrijven, want als je betrapt wordt, krijg je een boete van duizenden euro’s. Het telt als een economisch delict en dan heb je ook nog eens een strafblad.”

Krom: extra bemesting

Om het gras te laten groeien voor de melkproductie mogen boeren extra kunstmest gebruiken, wat Mensonides en velen zoals hij verkeerd vinden aan de regels. “Willen we niet allemaal minder kunstmest? Organische mest is veel beter voor de bodem en gaat beter de uitspoeling tegen. Het is heel krom zoals het nu gaat.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *