Sjoerd en Jitty voeren actie in Brussel voor soepeler mestregels voor boeren. ‘It is hiel krom sa’t it no giet’

[ad_1]

Boerenactiegroep Agractie demonstreert dinsdag in Brussel en wil soepelere mestregels bespreken met eurocommissaris Sinkevicius. “Bij trotse boeren gebeurt dit gewoon niet.”

Sjoerd Mensonides uit Cornwerd wil dinsdag graag een paar woorden wisselen met Virginijus Sinkevičius. Volgens demissionair minister van Landbouw Piet Adema is de Litouwse eurocommissaris onvermurwbaar over de mestregels.

Het gaat om de uitzondering voor Nederlandse boeren om meer dierlijke mest te verspreiden dan de Europese norm voorschrijft. Deze verdwijnt op 1 januari 2026 en wordt momenteel afgebouwd.

“In 2022 zullen we nooit meer gelukkig zijn”, zegt de melkveehouder en directeur van Agractie Fryslân. 2022 was het laatste jaar van de volledige afwijking. “Wij hebben de eurocommissaris gevraagd om de kwestie van de derogatie waar de regering in ons kabinet momenteel mee te maken heeft, op te pakken.”

Agactie maakte de campagne vorige week bekend en wordt inmiddels breed gedragen in de agrarische sector. Ook de grootste boerenbelangenorganisatie LTO sprak zijn steun uit, hoewel deze niet actief deelneemt aan de actie en zich blijft concentreren op politieke lobby.

Omdat boeren sinds vorig jaar minder mest op hun land mogen verspreiden, is er nu al sprake van een mestcrisis. Het afvoeren van mest kost nu al bijna drie keer zoveel als een paar jaar geleden. “Er zijn boeren binnen waar de dong net wordt grootgebracht. Ze maakten me gewoon wit toen ze in hun mond zaten en in de schaduw van de muur stonden.

Koeien wegdoen is vanwege het grote inkomensverlies vaak geen optie, benadrukt Mensonides. ,,Kinst het net als countryestyn útride omdat ast het ergste neemt, een boete van duizenden euro’s schreeuwt. Het lijkt alsof het een economisch misdrijf is en dan is het niet strafbaar.”

Krom: extra bemesting

Om het gras te laten groeien voor de melkproductie mogen boeren extra kunstmest gebruiken, wat Mensonides en velen zoals hij verkeerd vinden aan de regels. “We willen elkaar, maar vinden elkaar niet zo belangrijk? Organyske dong is voller voor de boaiem en speelt beter tsjin. Het staat erg scheef, dus het giet niet.”

Mensonides gaat met de auto, maar er zijn ook enkele bussen geregeld. Het is nog onduidelijk of de Friese bus vol zal zijn. ‘Boerderij binnen’, zo verklaart Jitty van der Werf het lage enthousiasme. Zij regelt het busvervoer vanuit Fryslân en zal ook een toespraak houden in Brussel.

Ze wil onder meer de spirituele gevolgen van de huidige onzekerheid in de landbouw onder de aandacht brengen. “Ik heb de andere drie, als je er twee wilt, kan ik het krijgen in de appke die we hebben bij de boer die hem ontmoet. Die zit allemaal in Fryslân. Bij protte boeren gebeurt dit gewoon bij steeds depressievere mensen.” klachten. Dit is gewoon botte, oerpraat.’

Naast bussen en auto’s zullen er ook enkele tractoren naar Brussel rijden, maar niet vanuit Fryslân, verwacht Mensonides. Hij verwacht geen verstoringen. “Wij hebben de moed om het netjes te houden.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *