Rudi Dekkers, de man die kapers 9/11 leerde vliegen, op Filipijnen overleden | Buitenland

[ad_1]

Rudi Dekkers, de Nederlander die de terroristen van 11 september vlieglessen gaf en de FBI naar Osama bin Laden leidde, is overleden. Hij overleed donderdag op 67-jarige leeftijd aan een hartstilstand op de Filippijnen. Dat wordt bevestigd door regisseur Alessio Cuomo, die een documentaire over hem maakte.

Rudi Dekkers werd wereldnieuws na de aanslagen op de Twin Towers op 11 september 2001. Hij leidde de vliegschool Huffman Aviation in Venetië (Florida). Twee terroristen die hun vliegtuigen in de torens van het World Trade Center in New York lieten neerstorten, bleken hun training van Dekkers te hebben gekregen: Marwin al-Shehhi en Mohamed Atta.

In de Videoland-documentaire Rudi, achtervolgd door 9/11 (2021) Dekkers vertelde hoe de aanslagen zijn levens voor altijd veranderd. Hij verloor zijn familie, baan en reputatie en werd een drugscrimineel. “Ik was in shock”, zei hij. “Er is geen dag dat ik er niet mee te maken heb of erover nadenk.”

Dekkers had geen enkel vermoeden. Hij haatte vooral Atta. Hij behandelde zijn vrouwelijke staf onaangenaam en luisterde niet naar vlieginstructeurs. Atta wilde alleen maar weten hoe hij naar links en rechts moest sturen. De rest interesseerde hem niet. “Ik mocht hem niet. Niet zijn gezicht, niet zijn mentaliteit.”

Schuldeisers en nachtmerries

Na de aanslagen kreeg Dekkers bedreigingen en bleven studenten weg. Zijn zakenimperium stortte in en Dekkers werd achtervolgd door schuldeisers en nachtmerries. Hij moest zijn vliegscholen sluiten, verloor zijn fortuin van $12 miljoen, zijn huwelijk eindigde en hij raakte betrokken bij drugscriminaliteit.

RTL
© RTL

Dekkers woonde al enkele maanden op de Filippijnen. “Ik ben er kapot van”, zegt regisseur Cuomo, die Dekkers destijds opspoorde in de Dominicaanse Republiek. “Rudi had problemen met het krijgen van een ouderdomspensioen, maar uiteindelijk is het hem gelukt. Hij dacht: met dat weinige geld zou ik veel beter kunnen leven op de Filippijnen. Heel triest om zo te eindigen.”

Tegelijkertijd illustreert dit ook het turbulente leven dat Dekkers altijd leidde, zegt Cuomo. Hij groeide op in een straatarm Amsterdams gezin met mishandeling, en werd uiteindelijk een succesvol ondernemer in Florida. Tot 9/11.

Meeslepend

Dekkers had weinig contact met zijn zoon, die op de hoogte werd gesteld van zijn overlijden. Af en toe bezocht hij vrienden in Ede, Apeldoorn en Amsterdam. “Rudi had het altijd druk om overal naartoe te gaan”, zei Cuomo. “Dat hoorde bij zijn levensstijl. Hij wilde geen rustig, saai leven, maar was altijd op zoek naar leuke en spannende dingen.”

De documentaire, twintig jaar na 9/11, had een genezende werking op Dekkers. De Amerikaanse FBI zuivert publiekelijk zijn naam. Er zijn geen aanwijzingen dat de Nederlander bij de aanslagen betrokken was. Sterker nog, de documentairemakers onthullen dat de informatie die Dekkers destijds aan de FBI gaf het ontbrekende puzzelstukje was in het onderzoek naar de betrokkenheid van al-Qaeda-leider Osama bin Laden.

Dekkers herinnerde zich een spookstudent die duizenden dollars betaalde om een ​​plek op zijn vliegschool te reserveren, maar nooit kwam opdagen of zijn geld terugvroeg. “Die student bleek de essentiële schakel te zijn tussen Atta en Osama bin Laden”, zei Cuomo. “Ze waren hem erg dankbaar, maar de FBI had hem dat tot dan toe nooit verteld. Dit was enorm waardevol voor hem.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *