‘Nestor van de tankopslag’ in de Rotterdamse havenwereldEen havenman die vrijwel zijn hele werkzame leven actief was in de tankopslag. Een ‘supercommissaris’ met functies bij onder meer NS, Stork en Van Oord. Voormalig Havenman van het Jaar. En een fanatieke roeier, die in zijn sport ‘tegenslagen met ogenschijnlijk gemak’ wist te verwerken, zo blijkt uit het overlijdensbericht van zijn roeivereniging afgelopen weekend in NRC.

Zaterdag maakte zijn familie – vrouw Betty en zoons Jasper, Joost en Peter – bekend dat Carel Juliaan van den Driest op 75-jarige leeftijd is overleden. Van den Driest was decennia lang een belangrijke speler in de Rotterdamse havenwereld, die op zijn manier werkte tot ‘de nestor van de tankopslag’ via topposities bij bedrijven als Van Ommeren, ECT en Vopak. Van den Driest werd in 1947 geboren in Den Haag, maar werkte vrijwel zijn hele leven in de havenstad.

Een zes

Na zijn studie bedrijfseconomie in Groningen werkte Van den Driest bij Shell en ging in 1974 aan de slag bij rederij Van Ommeren. Daar deed hij voor het eerst wat hij later vaker zou doen: reorganiseren en noodlijdende bedrijven weer de focus geven.

In 1999 fuseerde Van Ommeren met Pakhoed, eveneens uit Rotterdam. Door de fusie ontstond Vopak, het grootste tankopslagbedrijf ter wereld. Onderdeel van de fusie was dat Van den Driest het bedrijf moest verlaten. Van den Driest was niet zo enthousiast over een fusie, vertelde hij ons in 1998 NRC Handelsblad. “Ik geef die fusie een negen, maar de naam (Vopak) krijgt van mij een zes.”

Toch keerde hij drie jaar later, in 2002, terug naar hetzelfde Vopak. Daar speelde hij “een cruciale rol in het opbouwen van het mondiale netwerk van Vopak”, schrijft het bedrijf in een overlijdensbericht. Van den Driest vond een bedrijf dat moeite had en er niet in slaagde een gedeelde cultuur te creëren, zei voormalig financieel CEO Jack de Kreij in 2016. De Telegraaf. Van den Driest nam rigoureuze maatregelen, onder meer door het afstoten van niet-kernactiviteiten zoals de scheepvaart. Daarmee gaf hij Vopak “rust en richting”, aldus De Kreij.

Fanatiek roeier

Als commissaris beleefde Van den Driest zijn moeilijkste moment bij NS, waar hij in 2015 aftrad als voorzitter van de raad van commissarissen (RvC). Van den Driest deed dit nadat er cruciale fouten waren gemaakt bij het ontslag van toenmalig NS-topman Timo Huges , die werd verdacht van fraude.

De raad van commissarissen vergat het ontslag schriftelijk te bevestigen, waardoor Huges recht had op een ontslagvergoeding. Van den Driest schreef in een brief aan toenmalig minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) dat hij zich verantwoordelijk voelde voor “de rommelige wijze van het voorgenomen ontslag” en legde zijn functie neer.

Van den Driest bracht de tijd die hij nog over had tussen al zijn werkzaamheden door met roeien. Een hobby die hij tijdens zijn studententijd begon en die hij in de jaren daarna bleef doen. Van den Driest was maar liefst 49 jaar lid van de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging De Maas in Rotterdam.

In een interview met tijdschrift FEMRuim twintig jaar geleden vertelde Van den Driest uitgebreid over zijn hobby, die hij graag uitoefende in Rotterdam of op een van zijn boten bij zijn huis aan de Friese Folkertsloot. Als er geen tijd was om naar buiten te gaan, bood een roeitrainer aan huis uitkomst. “Ik zal er nooit mee stoppen”, zei Van den Driest destijds tegen FEM. “Wat mij betreft laat ik mijn boot languit liggen.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *