Mogelijk verdubbeling opvang Oekraïners in De Klinze: ‘De need is hiel heech’De opvang voor Oekraïense vluchtelingen in De Klinze in Aldtsjerk wordt mogelijk verdubbeld van 70 naar 140 personen. Maar eerst is er een gesprek met dorpsbewoners.

De oorlog in Oekraïne duurt voort en er zijn dringend behoefte aan extra onderkomens voor vluchtelingen. “De nood is heel hoog”, zegt Dirk van der Meulen. Samen met zijn vrouw Pauline heeft hij al zeventig Oekraïners verwelkomd op landgoed De Klinze en zij overwegen dat aantal vanaf april te verdubbelen.

Gesprek met dorpelingen

Maar dat zal niet gebeuren voordat er een gesprek heeft plaatsgevonden met bewoners van Aldtsjerk. Zij hebben een brief ontvangen van de gemeente Tytsjerksteradiel, met een uitnodiging voor een inloopavond aanstaande dinsdag in het dorpshuis van Oerein. ‘Wat voor een fijne dy derfan? Kan het dit doen? Die witte wilde ik zeker hebben”, zegt Dirk van der Meulen. De gemeente heeft geen klachten ontvangen.

De Van der Meulens willen niet in detail treden over de plannen voordat het gesprek met het dorp heeft plaatsgevonden. Op de vraag waar de 70 extra Oekraïners worden gehuisvest, antwoorden ze: ‘Dat zit nog in de brieffase. Daar kan het niet meer.’ Wel kunnen ze zeggen dat dat niet op de bestaande vierkante meters zal zijn. Al met al is de Klinze al grotendeels in gebruik.

Afgelopen november kwamen de eerste veertig vluchtelingen naar De Klinze, later kwamen er nog eens dertig bij. Ook Dirk en Pauline van der Meulen en hun kinderen wonen nog steeds op het landgoed, in de voormalige tuinmanswoning. Zij zullen er blijven wonen, ook als de mogelijke verdubbeling van het aantal vluchtelingen doorzet.

Twee jaar contract

Het huidige contract met de gemeente gaat uit van een opvangperiode van twee jaar. Of het na deze twee jaar voorbij is, is niet bekend. “We moeten er nog over praten”, zegt Dirk van der Meulen.

De vluchtelingenopvang is een deel van hun leven geworden. Dit betekent dat ze dag en nacht beschikbaar zijn voor bewoners. Veel Oekraïners hebben vanaf het begin bij hen gewoond. “Wij zijn erg blij met wat wij u te bieden hebben. De meeste mensen vinden het leuk. Daar in de wereld waar de Nederlandse taal machtig is. En trouwens, ik volg ze”, zegt Pauline van der Meulen.

Ze krijgen een vergoeding voor de zorg, maar wijzen de suggestie af dat ze het voor het geld zouden doen. “Het is passend dat het besproken wordt, omdat het ook economische activiteiten kan omvatten”, zegt Pauline van der Meulen. Het is iets waar ze in zijn gegroeid. “Het concept vond as in huis. Wij doen het ook.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *