Gerard Nijenhuis uit Bronneger overleden. Nestor van de Drentse letteren werd 91 jaarGerard Nijenhuis is maandag overleden in zijn woonplaats Bronneger. De veelgeprezen schrijver en dichter werd gezien als de nestor van de Drentse literatuur.

Nijenhuis publiceert sinds de jaren zeventig bij diverse uitgeverijen in zowel Nederland als Drenthe en ontving diverse prijzen. Dorpsgemeenschappen en homoseksualiteit spelen een belangrijke rol in zijn werk. Ook was hij een drijvende kracht achter het literaire leven in Drenthe.

Nijenhuis initieerde in de jaren vijftig de oprichting van de Drentse Schrieverskring en was mede-initiatiefnemer van het tijdschrift Oeze Volk . In 1987 ontving hij de Drentse Cultuurprijs voor zijn literaire werk. In 2018 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeesterszoon uit Gieten

Nijenhuis groeide op als burgemeesterszoon in Gieten. De tijdelijke verdwijning van zijn vader tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn positie als buitenstaander in een dorp worden zowel in zijn romans als in zijn gedichten meerdere malen beschreven.

Na zijn studie theologie in Groningen werkte Nijenhuis als predikant en later als maatschappelijk werker in Noord-Holland. Hij trouwde met een vrouw met wie hij een gezin stichtte, maar na een lange strijd koos hij uiteindelijk voor de liefde van de man en keerde terug naar Drenthe.

Accommodatie in Bronneger

Sinds de jaren negentig woonde hij tussen het schrijven samen met Jan Gilhuis, met wie hij een logement runde in Bronneger. Deze zomer stelden zij hun tuin ter beschikking voor kunstevenement Into Nature.

Toen in 2018 een biografie over zijn leven verscheen, geschreven door Lukas Koops Het feit dat ik besta, komt door de taal , Nijenhuis was niet langer de scherpste geest. Toch bleef hij waar mogelijk uit de kast komen. Zo heeft hij onlangs drie gedichten bijgedragen aan een binnenkort te verschijnen bloemlezing met werk van de Drentse Schrieverskring.

Gerard Nijenhuis is 91 jaar oud. Zaterdag wordt in Gasselte afscheid van hem genomen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *