Stop ze in de diepvriezer of lok ze met bier. Dit kun je doen tegen slakken in je tuin

[ad_1]

Staat jouw tuin ook vol met slakken? Dat is niet gek. De wezens worden het vaakst gezien in maart en april. Tuinjournalist Marc Verachtert adviseert eenvoudige manieren om slakken te vangen en uw tuin te behoeden voor een invasie.

Ieder najaar bereiden de naaktslakken zich voor op hun opmars volgend voorjaar. Wij tuinliefhebbers laten dat in de meeste gevallen maar gebeuren en zijn ons niet bewust van de gevaren die aan onze mooiste tuinplanten en lekkerste groenten hangen.

Dat je in de herfst nauwelijks slakken ziet, maakt niets uit. Er zijn gegarandeerd nog enkele exemplaren over. En ze vinden elkaar om voor eieren te zorgen waaruit dit voorjaar ineens nieuwe slakken geboren zullen worden.

Twee is veel!

Meer dan twee slakken zijn niet nodig voor een overweldigend nageslacht. Ze zijn zowel mannelijk als vrouwelijk. Een ontmoeting mondt dan ook altijd uit in een liefdesspel met een innige omhelzing en de uitwisseling van veel sperma, waarna ze ieder hun weg vervolgen en hun eitjes beschut onder bladeren of ondiep in de grond afzetten.

Meestal leggen ze op meerdere plaatsen groepen van maximaal vijftig eieren, om de kans te verkleinen dat ze worden gevonden of opgegeten.

Actie!

Bereken zelf welke invasie je te wachten staat. Daarom adviseren wij u om in het najaar de slakkenjacht niet alleen over te laten aan egels, amfibieën, merels en lijsters. Ga ‘s avonds zelf op schattenjacht. Kijk onder bladeren, planken of stenen die op de grond liggen.

Maak eventueel je eigen slakkenval door op meerdere plekken een halve pompoen, courgette of zelfs gesneden aardappelen te plaatsen. De slakken kruipen er graag onder omdat ze de beschutting en de vochtige, sappige omgeving waarderen.

Verplaats ze niet zomaar

Als je de slakken liever niet met blote handen vastpakt, gebruik dan bijvoorbeeld een keukenpincet. Waar moet je heen met de gevangen exemplaren? Laat ze ergens anders los? Het is een fout die risico’s met zich meebrengt voor andere tuinen en de natuur kan ontwrichten. En het kan ervoor zorgen dat je ruzie krijgt met de buren.

Geef de kippen eten? De kans is groot dat ze daarvoor hun snavel opsteken. Vissen houden ook niet van grote slakken en laten deze naar de vijverbodem zinken. Laat dit alles geen excuus zijn om ze doormidden te snijden of met zout te bestrooien. Dat is ronduit dieronvriendelijk! Plaats ze, afgesloten in een zak of doos, enkele uren in de vriezer. Daar sterven ze een zachte dood.

Een ‘bierval’ kan ook helpen. Ze sterven een zoete dood. Graaf op enkele plekken in de tuin een pot bijna tot de rand uit en vul deze met een paar centimeter zoet bier. De geur van de gist trekt de slakken aan en lokt ze naar de verdrinkingsdood. Voorkom dat het bier verdunt door regen en plaats er een dakje overheen.

Slakkenkorrels of nematoden?

Effectiever en zonder geconfronteerd te worden met dode slakkenlichamen is het verspreiden van ecologische slakkenkorrels op basis van ijzer- of ijzerfosfaat. Ze zijn onschadelijk voor andere dieren. IJzer- of ijzerfosfaat werkt in op een orgaan dat alleen slakken hebben; een kropklier. Het is belangrijk dat u om de paar dagen vers granulaat strooit. Het hoeven er niet veel te zijn. Dertig stuks of ongeveer een halve theelepel per vierkante meter zijn voldoende.

De slakken eten zich vol en kruipen dan naar hun schuilplaats om voor altijd te slapen. Eco brengt ons ook bij het gebruik van nematoden. Ze hebben echter een milde bodemtemperatuur en enkele weken nodig om de slakken aan te vallen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *