Rutte spreekt met Abbas over voorkomen escalatie en eigen staatHet Israëlische leger moet de intensiteit van zijn bombardementen op Gaza opvoeren in de aanloop naar de volgende fase van zijn offensief tegen het door Hamas gecontroleerde gebied. Dat maakte een woordvoerder zaterdag bekend tijdens een persconferentie.

“Vanaf vandaag zullen we de bombardementen opvoeren”, zei generaal Daniel Hagari. “We gaan de volgende fasen van de oorlog in onder omstandigheden die voor ons optimaal zijn.” Hagari bevestigde ook dat er minstens 210 gijzelaars in de Gazastrook zijn.

Eerder op de dag bezochten verschillende militaire leiders hun troepen die zich aan de grens met Gaza hadden verzameld. “We zullen Gaza binnenvallen, we zullen dat doen met een operationeel doel, namelijk het vernietigen van de infrastructuur en de terroristen van Hamas, en we zullen dat op een professionele manier doen”, zei stafchef Herzi Halevi tijdens een troepenonderzoek.

Gijzelaars

Hamas heeft nu bekendgemaakt dat de vrijlating van de Israëlische soldaten onder de gijzelaars pas na de oorlog met Israël kan plaatsvinden. “Deze kwestie kan niet besproken worden totdat de Israëlische agressie tegen de Gazastrook en het Palestijnse volk beëindigd is”, zei Osama Hamdan, een inwoner van Libanon. Het doel van Hamas is om de Palestijnse gijzelaars in Israëlische gevangenschap te bevrijden.

Wat de burgergijzelaars betreft, die Hamdan omschrijft als “gasten”, staat Hamas in contact met landen als Egypte, Qatar, Iran, Turkije, China en Rusland. Volgens Hamdan heeft Hamas er belang bij dat deze mensen kunnen terugkeren naar hun eigen land, maar dit is afhankelijk van “veiligheidsomstandigheden”

Rusland maakte zaterdag bekend dat het een nieuwe bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad zou beleggen om de humanitaire situatie in Gaza en de oorlog tussen Israël en Hamas te bespreken. Het was ook Rusland dat afgelopen maandag een bijeenkomst organiseerde, maar een resolutie waarin werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren werd door vier leden, waaronder de VS, doorgelicht. De reden was dat Hamas niet in de tekst werd genoemd. (Belga)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *