Wat brengt de finale van het eerste Regio Songfestival: een winnaar uit Drenthe, Friesland of Groningen?Dertien regionale omroepen hebben hun krachten gebundeld voor het Regionaal Songfestival. 4 november is de eerste editie. In Utrecht.

Je kunt ervoor thuisblijven, want RTV Drenthe, Omrop Fryslân en RTV Noord zenden het festival uit via hun kanalen. Niet voor niets, want ‘onze omroepen’ sturen ieder hun eigen kandidaat naar de Stadsschouwburg in Utrecht.

Die uit Drenthe werd het snelst gevonden. Eerder dit jaar won Lisa Harms als nauwelijks ervaren zangeres het Drents Liedtiesfestival met het nummer geschreven door Roy Keuter, Dennis Hendriks en Rowdy Prins Totdat de zon tevoorschijn komt , een ballad over verlies en veerkracht. Eerder deze maand deed ze podiumervaring op – met haar trompet – tijdens Suns Europe Festival voor kleine talen in Udine, Italië.

‘Waar door de winst van het land veel verloren ging’

Om een ​​Groningse delegatie te vinden vroeg RTV Noord drie artiesten om in Groningen een nummer te schrijven. Het publiek besloot dat de rappers van Wat Aans elkaar ontmoetten Wakker in Grünn mochten naar Utrecht reizen. Hun inzending is een feestlied met teksten vol zelffelicitaties en een boodschap voor de rest van het land: ‘Welkom in Grunn/Welkom in het Noorden/Waar de winsten van het land/veel verloren gingen’.

De Friese inzending werd bekend gemaakt na de finale van Liet, het Friese Eurovisie Songfestival dat medio oktober plaatsvond. Melissa Pander werd ontmoet in de Rhino-kamer Foarby door een professionele jury en na het tellen van de publieke stemmen als winnaar aangewezen. Foarby een uptempo nummer over liefde op het eerste gezicht, werd gezongen door een band met zeven leden, waaronder twee achtergrondzangers, zodat Pander een groot busje kon huren.

Namens Overijssel doet een zanger uit Drenthe mee, Leon Moorman. De zelfbenoemde koning van de D-pop, oftewel Drentstalige popmuziek, geboren in Barger-Compascuum, woont in Zwolle en doet mee aan Dat ik leef een Nedersaksisch meezingnummer dat geschreven zou kunnen zijn door de mensen achter Robbie Williams.

De presentatie van de finale wordt verzorgd door Stefania Liberakakis, Riks Ozinga en Bernadette Keizer. Liberakakis vertegenwoordigde Griekenland in 2021 toen het Eurovisie Songfestival in Rotterdam werd gehouden. Ozinga werkt voor RTV Utrecht, net als Keizer, die te zien is in de groene Kamer de plek waar deelnemers op hun nagels kunnen bijten terwijl ze wachten op de uitslag.

Regionaal Eurovisie Songfestival, 4 november, aanvang 20.30 uur. Te zien en te beluisteren via de regionale omroepen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *