Tegen degradatie strijdend VWC blij met zege op hekkensluiter Langezwaag, maar: ‘Wy binne der noch net’

[ad_1]

VWC klom zondagmiddag boven de degradatiezone door de kelderwedstrijd tegen Langezwaag met 1-0 te winnen. Het was een krappe overwinning voor de thuisclub, maar wel een verdiende. Het zal voor Langezwaag nog een hele opgave worden om in de resterende wedstrijden de status van de vierde divisie veilig te stellen.

Voor VWC duurden wedstrijden dit seizoen vaak net iets te lang. De ploeg van trainer Douwe Zeldenrust kreeg tot en met zondag negen keer een voorsprong uit handen in de slotfase. Leider Smilde ’94 wist in de laatste tien minuten zelfs drie keer de VWC-defensie te verslaan.

‘Geen rust op de bank’

Van de veertien late doelpunten die VWC tegen kreeg, vielen er maar liefst acht in de slotminuut of blessuretijd. Mildam (1-3) was in de verlenging twee keer trefzeker. “Kinst begrijpt dat ik tot het einde van de wedstrijd op de bank zit”, zei Zeldenrust zondag voor de wedstrijd met gevoel voor understatement.

Volgens Zeldenrust had VWC tien punten meer moeten hebben. Zijn ploeg, die zeven keer verloor, werd in de ogen van de trainer nooit weggespeeld. Vijf wedstrijden werden met minimaal verschil verloren. “We staan ​​niet onderaan, maar hebben wel een positief doelsaldo. Dat is gewoon nep”, zei Zeldenrust voorafgaand aan de wedstrijd tegen Langezwaag.

Knijpende billen

De vele late doelpunten waren een gevolg van pech, maar: “Het is noodzakelijk dat fans kwaliteit krijgen”, erkende Zeldenrust, die bij VWC met een kleine selectie van vijftien man werkt. Ook blessures, vooral die van de ervaren en makkelijk scorende Jordy Krikke, die dit seizoen nauwelijks speelde, hadden een impact.

Ook zondag stond Zeldenrust in de slotminuten opnieuw met op elkaar geklemde billen aan de zijlijn. Zijn ploeg stond met 1-0 voor dankzij een doelpunt van veteraan Herbert Jager, maar hectische taferelen speelden zich af voor het doel van doelman Kevin Bron, die als een van de weinigen de rust wist te bewaren.

Lichtvoetige dribbelaar

VWC overleefde echter en pakte drie belangrijke punten. Over de overwinning viel weinig te twisten. De thuisploeg domineerde voor rust, maar slaagde er na de 1-0 niet in om de voorsprong uit te breiden. Na de pauze boden de gasten beter verzet. Echter, afgezien van één grote kans voor Bjorn Claus, met een uitstekende redding van Bron, kon Langezwaag geen vuist maken.

Er was geen goed voetbal in Munnekeburen. Het aantal willekeurige trappen en ballen dat over de zijlijn verdween was ontelbaar. Een lichtpuntje was de pas 18-jarige Onno van ‘t Hoff van VWC, een heerlijk lichtvoetige dribbelaar met dreiging richting het doel en oog voor zijn medespelers.

‘Krúsjale oerextractie’

De winnende trainer was uiteraard een blij man. Ook omdat er goed nieuws was uit de andere vakgebieden. De collega-degradatiekandidaten Fochteloo, Stânfries en Wispolia gingen allemaal ten onder. Zonderland: “Dit is een eeuwenoude mijnervaring, maar we zitten er nog steeds in. We moeten de komende weken goed presteren.”

Trainer Michiel Hornstra uit Langezwaag kon zondag leven met het resultaat. ‘We moeten er rekening mee houden dat het niet goed gaat.’ Voor de laatste ploeg zal het moeilijk worden om aan directe degradatie te ontsnappen. Hornstra wil echter niet opgeven. “We hebben geen drie wedstrijden.”

Eén daarvan, op de laatste speeldag van het seizoen, is tegen landgenoot Wispolia, dat eveneens tegen degradatie strijdt. “Dat was niet het geval in zo’n spannende wedstrijd”, concludeerde Hornstra.