Omtzigt en linkse partijen willen lagere rente op studieleningenOm financiële dekking te bieden wil Omtzigt de zogenaamde expatregeling vereenvoudigen. Buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland werken, hoeven de eerste vijf jaar geen belasting te betalen over de eerste 30 procent van wat zij verdienen. Door dat voordeel geleidelijk af te bouwen willen Omtzigt en de linkse partijen op termijn structureel 200 miljoen euro extra ophalen.

Door de langdurig lage rente op staatsleningen konden studenten ook jarenlang gratis lenen. Maar nu de rente flink is gestegen, mede als gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) om de inflatie te beteugelen, betalen zij sinds dit jaar ongeveer een half procent. Volgend jaar zal dat flink stijgen naar ruim 2,5 procent.

Het is nog niet duidelijk of het voorstel op een meerderheid in de Tweede Kamer kan rekenen. Zeker is dat veel partijen zich zorgen maken over de stijgende rente op studieleningen, vooral voor studenten die met hun studie zijn begonnen toen er nog geen basisbeurs was en daardoor vaak geen andere keuze hadden dan te lenen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *