Kwalitatief arm, maar wel vermakelijk: Hondsrugderby tussen FC Groningen en FC Emmen eindigt onbeslistHet was gisteravond niet bepaald hoogstaand, maar aan entertainment was er tijdens de Dog Rugby Derby geen gebrek. De supporters in het uitverkochte Euroborg zagen dat zowel FC Groningen als FC Emmen voorin niet beslissend genoeg waren: 0-0.

Wie nog twijfelde aan het uiterlijk van de wedstrijd tussen FC Groningen en FC Emmen hoefde maar een korte blik te werpen op de tribunes van de Euroborg. Het stadion van FC Groningen was uitverkocht voor de ontmoeting met de landgenoot. Nooit eerder zijn zoveel FC Emmen-supporters in competitief verband naar een uitwedstrijd afgereisd. Ruim duizend besloten de oversteek te maken naar de andere kant van de Hondsrug.

Het volle stadion zei iets over de uitstraling van de streekderby, maar ook over het belang van deze editie. FC Groningen leek de weg kwijt te zijn met drie nederlagen op rij en een veertiende plaats. De ploeg van coach Dick Lukkien moest winnen om een ​​welkome boost te geven aan de stemming, die inmiddels ver onder het vriespunt was gezakt. Een nederlaag, zeker tegen FC Emmen, zou een enorme druk op Groningen leggen.

Amendementen

Waar het voetbal van de tegenstander dit seizoen weinig perspectief bood, was dat bij FC Emmen anders. De leerlingen van Fred Grim speelden de afgelopen weken steeds beter. De wedstrijd van vrijdag tegen ADO Den Haag, waar FC Emmen op het laatste moment een overwinning verspeelde, was echter pijnlijk. Aan de Drentse kant lag de focus gisteren vooral, in de woorden van Grim, op het wegspoelen van het ‘slechte gevoel’ en het opnieuw verbinden met de leiders.

Beide coaches besloten hun startteam te wijzigen. Bij FC Groningen was dat vooral uit onvrede. Lukkien maakte onder meer de teleurstellende Michael Verrips en Thom van Bergen de dupe en zette ook Kevin van Veen op de bank. Grim handelde meer uit noodzaak. De Amsterdammer schakelde Jeff Hardeveld in omdat Lorenzo Burnet niet fit genoeg was. Daarnaast maakte hij een basisplaats voor de door FC Groningen begeerde Rui Mendes.

Zenuwen?

Bij de start was het voor beide ploegen zichtbaar een worsteling. Toch kreeg FC Emmen na 4 minuten de uitgelezen mogelijkheid om via Mendes de score te openen, maar de aanvaller mikte naast. Naarmate de eerste helft vorderde nam de thuisploeg het heft in handen. Er waren kansen voor Romano Postema, Leandrio Bacuna en Kristian Lien, maar FC Emmen overleefde, met veel vaardigheid en een zeer attente doelman.

Terwijl FC Groningen in de eerste helft vol bravoure speelde, gesteund door de fanatieke supporters, leek het alsof FC Emmen last kreeg van de zenuwen. De ploeg had last van balverlies, en dat ook nog eens op zeer gevaarlijke plekken vlakbij het eigen doel. Vlak voor rust leken de Drentse ploeg ondanks de kansen op voorsprong te komen. Een fraaie aanval vanaf rechts kwam terecht bij Lucas Bernadou, maar die vond de vuisten van Hidde Jurjus.

Puntenverdeling

In de tweede helft waren beide ploegen meer aan elkaar gewaagd. Maar wat Lukkien en Grim ook probeerden, bijvoorbeeld door diverse wissels en tactische veranderingen door te voeren, een doelpunt werd niet bereikt. Sterker nog, de kwaliteit van het spel werd steeds minder en het zuchten en fluiten vanaf de tribunes nam toe. Grote kansen op de overwinning in de slotfase, via Thom van Bergen en Piotr Parzyszek, werden niet benut. En zo bleef het bij een gelijkspel.

Achteraf kon worden geconcludeerd dat het spel van FC Groningen, vooral in de eerste helft, eindelijk een glimp van perspectief bood, maar opnieuw werd duidelijk dat de ploeg van Lukkien aanvallend niet beslissend genoeg was. FC Emmen kende wellicht de slechtste eerste seizoenshelft en slaagde er net als eerder dit jaar niet in de Euroborg stil te leggen. Beide ploegen boekten in ieder geval geen vooruitgang met de puntendeling.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *