Eerste Kamer toch ruim akkoord met sluiten gaskraan Groningen. ‘Wet kan deze week al door koning worden ondertekend’

[ad_1]

Dinsdag heeft de Eerste Kamer uiteindelijk met grote meerderheid ingestemd met het definitief sluiten van de Groningse gaskraan. Slechts 6 van de 75 senatoren stemden tegen.

De BBB en VVD, die twee weken geleden leken aan te dringen op uitstel, gaven aan het begin van het debat meteen aan voor te zullen stemmen, wat de kou al uit de lucht haalde. Samen met GroenLinks-PvdA hebben zij als enige de meerderheid.

Aftredend staatssecretaris Hans Vijlbrief van D66 had toen weinig moeite met een lange reeks vragen van de senatoren over de gasleveringszekerheid en de afhandeling van de schade. Het debat had tot één uur ‘s nachts kunnen duren, zei hij. Maar het werd uiteindelijk eerder dan gepland, iets na tienen.

De wet kan deze week naar de koning gaan

Volgens Vijlbrief zou de wet die de definitieve sluiting van de gaskraan regelt wellicht deze week door de koning kunnen worden ondertekend. Dit had per 1 mei geregeld kunnen worden. NAM is dan verantwoordelijk voor de ontmanteling van de gasinstallaties. In de praktijk ligt de gaswinning sinds vorig jaar stil.

Twee weken geleden werd de indruk gewekt dat de vormende partijen een afspraak hadden gemaakt om de wet uit te stellen. VVD-senator Caspar van den Berg erkende dat hij de stemming over de gaskraan eerst wilde koppelen aan een wet over de voorzieningszekerheid. Maar hij wist niet dat het lang zou duren voordat deze wet in werking zou treden. Toen werd hij verkeerd begrepen, want hij mocht vragen naar de leveringszekerheid van aardgas, toch? Dat betekende niet dat de VVD tegen zou stemmen.

Andrea van den Berg van de BBB noemde het zelfs valse ‘framing’ van andere facties jegens de partijen die zich nu vormen. Van de vormende partijen was de PVV de opvallende afwezige tijdens het debat. Er was intern afgesproken om dit tijdens de formatie niet ter sprake te brengen. Maar uiteindelijk stemde ook de PVV vóór.

Het L-woord was een rookgordijn

De linkse partijen vonden dat de BBB en VVD het ‘L-woord’ niet hadden moeten gebruiken, omdat ‘leveringszekerheid’ het woord is waarmee de Groningers al zo lang het bos in worden gestuurd.

De kleine partijen JA21, FVD en 50Plus waren uiteindelijk de enigen die volhielden tegen het dichtdraaien van de gaskraan.

Lees het liveblog van het debat:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *