Hoe Kenneth Zandvliet als hoofd scouting met hagel schiet op de transfermarkt bij SC Heerenveen

[ad_1]

Met Robin van Persie krijgt SC Heerenveen een grote naam als trainer. Maar Kenneth Zandvliet, die als hoofd scouting nieuwe spelers moet leveren aan Van Persie, staat ter discussie.

De selectie van SC Heerenveen wacht deze zomer op een grondige renovatie. De contracten van vijf spelers lopen af. Ook vertrekken er vier gehuurde voetballers. Verder moet Osame Sahraoui verkocht worden en wordt er rekening gehouden met een transfer van Simon Olsson. Dit duo moet de nodige miljoenen ophalen waarmee Heerenveen de tekorten kan dekken en kan herinvesteren in de selectie.

De scouting van Heerenveen, onder leiding van Kenneth Zandvliet, heeft een grote klus voor de boeg. En daar ligt het probleem, zo blijkt uit gesprekken met meerdere mensen bij de club en betrokkenen bij de voetbalwereld. Zandvliet wordt gezien als een joviale en enthousiaste jongen, maar heeft onvoldoende kennis van de spelersmarkt waarin Heerenveen opereert, biedt te weinig structuur en brengt voetballers regelmatig met elkaar in verwarring.

De afgelopen twee transferperiodes, waarin alleen Luuk Brouwers als nieuwkomer een voltreffer was, kenmerkten zich door een ronduit rommelig verloop. Volgens trainer Kees van Wonderen bereikte dit tijdens de winterstop ook de kleedkamer.

Heerenveen kwam blijkbaar met hagel op de transfermarkt terecht, met spelers van over de hele wereld die aan de club verbonden waren. Zo zocht Heerenveen in Australië en Argentinië tevergeefs naar een spits en werd er in onder meer Hongarije en Israël zonder succes gezocht naar een middenvelder.

Onvoldoende voorbereiding

En dat terwijl Heerenveen in Scandinavië nog steeds een goede naam heeft. Zowel bij clubs als bij voetballers en hun zaakwaarnemers. Het is de reden dat Heerenveen nog steeds een voorsprong heeft op spelers als Osame Sahraoui, Chidera Ejuke, Amin Sarr en Simon Olsson. Allemaal voetballers die onlangs Heerenveense miljoenen verdienden, of die nu het grootste kapitaal vertegenwoordigen.

Naast het verleggen van de focus op Scandinavische talenten naar avontuurlijke oorden, is er nauwelijks sprake van procesmatige scouting. Zo werden Ion Nicolaescu en Loizos Loizou nooit live in actie gezien door Heerenveen. Ferry de Haan, die hier als algemeen directeur uiteraard ook een verantwoordelijkheid heeft, erkende afgelopen zomer dat Nicolaescu in de gaten werd gehouden tijdens een interland met Moldavië. Maar dat duurde maanden voordat de spits eindelijk werd aangetrokken door Heerenveen. Nicolaescu heeft sindsdien geen live wedstrijd meer gezien bij zijn vorige club Beitar Jerusalem.

Transfervrij vertrek

Dat laatste geldt ook voor de situatie rond Thom Haye tijdens de winterstop. Het verhaal is bekend: de middenvelder kon voor 7 euro overstappen naar Como, een club uit de Italiaanse Serie B. Een flinke transfersom voor een 29-jarige speler die nog een contract van zes maanden had.

Bij de club wordt algemeen erkend dat Heerenveen geen lijst had met goede en haalbare vervangers voor Haye. De technische staf en uiteindelijk De Haan maakten daarom een ​​einde aan de transfer. De sportieve belangen wogen zwaarder dan de financiële belangen, want in januari werd intern vastgesteld dat Heerenveen nog niet beschermd was tegen degradatievoetbal. Heerenveen betaalde hiervoor een prijs: Haye vertrekt binnenkort transfervrij.

Duidelijk is ook dat de technische staf, met Van Wonderen aan het hoofd, en de scouting verre van op één lijn zaten. Van Wonderen noemde dit onlangs als een van de belangrijkste redenen waarom hij een langer verblijf in het Abe Lenstra stadion niet ziet zitten. Al moet gezegd worden dat Heerenveen niet verder wilde met de trainer.

De Haan benoemde Zandvliet begin 2023 tot hoofd scouting. Zandvliet werkte de afgelopen jaren als jeugdscout bij Chelsea en overtuigde na enkele gesprekken De Haan van zijn werkwijze, waarbij data een prominente rol moesten spelen.

Twijfels

Door het ontbreken van een voetbalbaas – De Haan combineert zoals bekend de voetbaltechnische portefeuille met algemene zaken – werd Zandvliet hoofd scouting plus, inclusief contacten met makelaars. Dat laatste is niet het favoriete onderdeel van de functie voor De Haan, zei de algemeen directeur vorig jaar.

Deze krant kent meerdere verhalen van gerenommeerde agenten die zich storen aan een gebrek aan kennis en feedback uit Heerenveen. Een opmerking is op zijn plaats, omdat de eerste filantropische agent nog moet worden geboren. Tegelijkertijd is een professionele relatie met dit soort bureaus belangrijk, simpelweg omdat zij interessante spelers kunnen vertegenwoordigen en over een groot netwerk beschikken.

Daardoor heeft Heerenveen nu grote twijfels over Zandvliet. Vorig jaar bleef een groot deel van de basisploeg intact, maar nu wacht er een zeer drukke periode waarin het merendeel van de selectie vervangen moet worden. Zandvliet heeft nog niet laten zien dat hij Heerenveen succesvol door transferperiodes kan loodsen. De vraag die bij de club opkomt: waarom zou hij deze zomer slagen?

Kenneth Zandvliet: ‘Je moet mijn rol niet groter maken dan hij is’

Kenneth Zandvliet herkent zichzelf niet in het verhaal van deze krant. “We hebben een duidelijke structuur neergezet voor onze scouting”, reageert hij. “De video-scouting wordt geleverd met namen en afbeeldingen. Deze worden gefilterd door een analist, waarna wij, als de beoordeling goed is, een live scout naar de wedstrijden sturen. Zijn die berichten positief? Dan kom ik in beeld. En alleen dan ben ik een van de mensen die een beslissing neemt over een speler. Maar dat gebeurt altijd in de driehoek met de directeur (Ferry de Haan, red.) en de trainer. Een duidelijkere structuur kun je je toch niet voorstellen?”

“Je moet mijn rol niet groter maken dan hij is”, vervolgt Zandvliet. “Er zijn ongetwijfeld wel eens dingen misgegaan. Dit deed mij wensen dat we vaker samen zouden komen met onze scouting. Prima, dan gaan we daar iets mee doen. Maar dit verhaal is nieuw voor mij. Ik heb Ferry hier ook nog niet met mij over horen praten. Waar ik veel moeite mee heb, is dat er schijnbaar dingen worden gezegd, mogelijk door mensen binnen en rond deze club die de ins en outs van onze werkwijze niet kennen.”

Verkeerde afspraken Ferry de Haan

Ferry de Haan is nog niet op de goede weg als het gaat om stafbenoemingen bij voetbalorganisatie SC Heerenveen. Kees van Wonderen was, ondanks de hoopvolle signalen vooraf, geen partij voor de club. Ruud Hesp kreeg eerder een langetermijncontract van De Haan. De afgelopen jaren zijn meerdere Heerenveense keepers teleurgesteld over de werkwijze van de keeperstrainer, met Andries Noppert als meest recente voorbeeld. Nu is er interne en externe kritiek op hoofd scouting Kenneth Zandvliet.

Marcel van Buuren kreeg in de jeugdopleiding vrij spel van De Haan. Van Buuren werd door de trainers en andere betrokkenen bij Skoatterwâld een gebrek aan visie en communicatie verweten. Hij trok begin dit seizoen zijn conclusies en nam ontslag. In Bote Talsma is onlangs een nieuw hoofd jeugdopleiding gevonden. Hij start deze zomer in het Abe Lenstra stadion.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *