[ad_1]
Katrín Jakobsdóttir, de premier van IJsland, zal dinsdag haar baan opzeggen vanwege de loonkloof tussen mannen en vrouwen en gendergerelateerd geweld. Onder het motto ‘Noem jij dit gelijkheid?’ Er wordt verwacht dat tienduizenden IJslanders 24 uur lang zullen staken. Er wordt zowel betaald als onbetaald werk vastgelegd, inclusief huishoudelijke taken.
“Door vrouwen geleide beroepen, zoals de gezondheidszorg en de kinderopvang, worden nog steeds ondergewaardeerd en veel lager betaald”, zegt Freyja Steingrímsdóttir, organisator van de staking en directeur communicatie van een van de IJslandse vakbonden.
Volgens IJslandse media zal de staking een grote impact hebben op de samenleving. Zo blijven zwembaden, scholen en kinderdagverblijven de hele dag gesloten. In het centrum van Reykjavík gaan demonstranten vandaag de straat op om hun stem te laten horen.
20 procent
IJsland wordt beschouwd als een van de meest vooruitstrevende landen ter wereld op het gebied van gendergelijkheid. Het land staat al veertien jaar bovenaan de genderkloofindex van het World Economic Forum, maar volgens Statistics IJsland verdienen vrouwen in sommige sectoren minstens twintig procent minder dan IJslandse mannen.
Veertig procent van de IJslandse vrouwen ervaart tijdens hun leven ook gendergerelateerd en seksueel geweld, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van IJsland. “We worden een gelijkheidsparadijs genoemd, maar er zijn nog steeds genderkloven en er is dringend behoefte aan actie”, aldus Steingrímsdóttir.
1975
Het is de eerste keer in 48 jaar dat IJslandse vrouwen een hele dag in staking zijn gegaan. De laatste grootschalige demonstratie voor vrouwenrechten vond plaats in 1975. Destijds stopte negentig procent van de IJslandse vrouwen met werken uit protest tegen de genderongelijkheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Welke kan!
Log in of maak een account aan en mis nooit meer iets van de sterren.
[ad_2]