[ad_1]
VerkiezingenHet langverwachte programma van Pieter Omtzigt is er eindelijk. Het riekt naar het CDA, erkent ook de NSC-lijsttrekker. “Ik ben niet ineens radicaal anders gaan denken.” Verder wil niemand gratis kinderopvang, een hogere suikerbelasting, geen kilometerbelasting en minder koeien.
Tobias den Hartog, Hans van Soest
Laatste update:
12:47
Er was een boek, een lang beginseldocument en nu ook een echt verkiezingsprogramma. Pieter Omtzigt is dan ook bijna de laatste die zijn plannen presenteert. Opmerkelijk, want hij zegt altijd over de inhoud te willen praten. Maar daar werd hij dinsdagochtend tijdens de presentatie opeens laconiek over. “Ik heb nog niemand horen zeggen: ik heb alle programma’s op mijn nachtkastje liggen en wachtte op de jouwe.”
Deze plannen in een notendop: Omtzigt wil geen kilometerbelasting, geen gratis kinderopvang, maar wil wel een hogere suikerbelasting, accijns op e-sigaretten en BTW op hotels en vakantieparken verhogen. Omtzigt wil ook een correctief referendum, als er een wet door de Tweede Kamer wordt aangenomen. Nederlanders konden dan fluiten naar het parlement.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij. Je kunt al onze podcasts vinden op ad.nl/podcasts.
Nog een beetje rijp en groen: 5 mei moet een vrije dag zijn, kraamzorg moet gratis zijn, de jaarlijkse tandartscontrole moet weer in het basispakket zitten en NSC wil dat Nederland de NAVO-norm haalt, die is 2 procent van de het bruto binnenlands product (bbp). wordt besteed aan defensie. Ook wil de partij dat rijke Nederlanders die nu in Monaco of Zwitserland wonen ‘een eerlijke bijdrage’ leveren vanwege de lage belastingen. Het is nog onduidelijk hoe dit moet gebeuren
Ook de aandacht voor de regio is geen verrassing. “Grote delen van het land, buiten de Randstad, zijn verwaarloosd”, zegt Omtzigt. Hij wil dat regionale ziekenhuizen behouden blijven. En er zou een apart fonds moeten komen om regionale theater- en filmproducties te financieren.
Stikstof
Omtzigt wil de stikstofuitstoot verder terugdringen. Met hoeveel is niet duidelijk: hij schrijft dat de uitstoot in 2035 ‘aanzienlijk’ omlaag moet. Boeren zullen moeten stoppen, zei hij in een toelichting, maar ze moeten eerst wel ‘de ruimte krijgen’ om aan de stikstofnormen te voldoen. De veestapel moet kleiner en de partij wil stopzetting van de bouw van nieuwe megastallen, aldus Omtzigt. De partij wil ‘de industrie vergroenen, maar niet wegjagen’.
Omtzigt wil het klimaatfonds, het stikstoffonds en het groeifonds schrappen. Maar aan de andere kant wil Omtzigt wel klimaatafspraken maken. De partij houdt zich aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. Het wil windparken op zee, maar niet meer op land. Ook de bouw van zonneparken moet stoppen, maar er moeten wel meer zonnepanelen op de daken komen.
Als het om de aanpak van het woningtekort gaat, sluit Omtzigt zich aan bij het huidige beleid van CDA-minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting), die volgens Omtzigt goede eerste stappen heeft gezet. Er moeten meer woningen worden gebouwd, waar nodig moet uitbreidbaar zijn buiten de bebouwde kom en binnen de bebouwde kom moeten waar mogelijk extra verdiepingen aan appartementencomplexen worden toegevoegd.
Asiel
Ook op asielgebied lijkt Omtzigt dicht bij de koers van het CDA en de VVD te blijven. Hij wil dat het tweestatussysteem wordt ingevoerd. Asielzoekers die in eigen land in persoonlijk gevaar verkeren (homo’s, christenen) komen dan in aanmerking voor verblijf, anderen kunnen hooguit tijdelijk worden opgevangen, ook als ze de oorlog ontvluchten. Hij vindt dat Nederland moet werken met een streefaantal van maximaal 50.000 migranten. Het gaat hierbij om arbeidsmigranten, vluchtelingen en expats. Dat aantal is zeer laag vergeleken met nu. De regering rekende alleen al op 70.000 asielzoekers, arbeidsmigranten bijvoorbeeld niet meegerekend.
Opvallend is ook dat Omtzigt het aantal migranten dat daarna meereist wil beperken. Ook volgt hij de lijn van VVD en CDA, dat als iemand hier asiel heeft gekregen, hij alleen leden van het ‘kerngezin’ hierheen mag brengen.
Om het aantal arbeidsmigranten te beperken wil Omtzigt de belastingvoordelen voor expats verder verlagen. En om de groei van het aantal buitenlandse studenten af te remmen moeten er meer lessen in het Nederlands aan de universiteiten gegeven worden.
Beter bestuur
Wat anders zou kunnen, is ‘beter bestuur’ van Nederland, zijn stokpaardje. Zo dringt hij opnieuw aan op de oprichting van een constitutioneel hof, een hof dat aangenomen wetten aan de grondwet zal toetsen. Omtzigt wil ook een nieuw kiesstelsel, waarbij Kamerleden uit districten worden gekozen. Hij wil het aantal Kamerleden op het huidige aantal houden. Een volgend regeerakkoord van de nieuwe regering moet zich ‘beperken tot de hoofdlijnen’. Dit moet de Tweede Kamer meer ruimte geven om beleid te maken. Omtzigt heeft ook medelijden met ‘beroepsministers’ die geen lid zijn van een partij. Dat moet volgens NSC ‘normaal’ worden.
Qua variatie in het programma: Omtzigt wil het koningshuis in stand houden, maar vindt dat de koning belasting moet betalen. Wat hem betreft blijft Lelystad Airport gesloten en ziet hij geen heil in het plan voor gratis kinderopvang.
Is het programma de remedie voor Nederland dat hij neerzet als een totaal beschadigd en falend land? Nee, zegt hij, het is ‘een begin’. “Er is niets mis met dit programma. Dit is onmogelijk in vier jaar tijd. Wat in 10, 15 jaar kapot is gegaan, kost meer tijd. Maar je zult zien dat als we dit doen, de overheid beter gaat functioneren en er minder mensen uit de politiek zullen stappen.”
CDA
Is dit echter niet erg vergelijkbaar met het CDA-tarief? “Je zult veel overeenkomsten zien, ik ben niet opeens radicaal anders tegen de zaken aan gaan kijken. Maar het hoofdstuk over bestuurlijke innovatie is wel radicaal anders, zoals ons plan voor een correctief referendum.”
Momenteel is er geen antwoord op alle vragen. Zo wil Omtzigt nog niet zeggen of hij zelf premier zou worden als hij die kans zou krijgen.
Bekijk hier al onze video’s over politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Welke kan!
Log in of maak een account aan en mis nooit meer iets van de sterren.
[ad_2]