Te veel lawaai op het werk is recept voor stress en moeheid

[ad_1]

Ongeveer twee miljoen werknemers hebben dagelijks last van lawaai op het werk. Dit komt niet alleen door luide muziek. Ook bouwvakkers, machinisten, kinderopvangmedewerkers en zwembadmedewerkers hebben er veel mee te maken, zo blijkt uit onderzoek van de FNV. De vakbond ziet dat het probleem vaak genegeerd wordt en eist actie van werkgevers.

“Wil jij ook niet deel uitmaken van ons team en het Amsterdam Dance Event tot een groot succes maken?” luidt de kop van een vacature die het horecapersoneel moet stimuleren om tijdens het evenement te werken. “Een geweldige ervaring”, zegt de recruiter. Maar het werken in discotheken en cafés heeft ook zijn nadelen vanwege de luide muziek.

Dat is echter zeker niet de enige bron die gehoorschade kan veroorzaken. Ook in zwembaden, kinderdagverblijven of op vrachtwagens komt schadelijk geluid veel voor, zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong. “De eerste indicatie is dat je geen gesprek kunt voeren zonder je stem te verheffen op een afstand van ongeveer een meter van elkaar. Als dit het geval is, is er waarschijnlijk sprake van een geluidsniveau van 80 decibel.”

Gevaren van lawaai

In dat geval zijn werkgevers wettelijk verplicht maatregelen te nemen. Vanaf dat niveau moet gehoorbescherming beschikbaar zijn. Als het geluidsniveau boven de 85 decibel komt, is het dragen van bescherming zelfs verplicht. Ook moeten medewerkers worden geïnformeerd over de gevaren van lawaai en hebben zij recht op een gehoortest om te bepalen of de maatregelen effectief zijn.

De regels worden door veel bedrijven genegeerd, ziet de FNV. De vakbond eist daarom dat werkgevers actie ondernemen en dat ook de Arbeidsinspectie hier scherper op toeziet. FNV heeft ook een speciale app ontwikkeld waarmee het geluidsvolume kan worden gemeten. “Gehoorschade op het werk is ongeveer het oudste gezondheidsrisico op de werkvloer. Toch denken veel werkgevers dat één decibel meer of minder er niet toe doet.”

Volgens bedrijfsarts Arnold Schriemer, gespecialiseerd in horen en werken, is er onvoldoende inzicht in hoe schadelijk geluid op zulke plekken is. “Een app op je telefoon geeft een indicatie. Maar om te weten of geluid echt schadelijk is, moet je een meting laten doen door een deskundige.”

Problemen

Hard geluid kan naast gehoorschade ook andere gezondheidsproblemen veroorzaken, zegt hij. “Denk aan vermoeidheid, stress, oorsuizen en op de lange termijn hart- en vaatziekten. Het verschilt echter per persoon en is uiteraard afhankelijk van het geluidsniveau.”

Als voorbeeld van een beruchte plek noemt Schriemer het zwembad, waar het personeel soms urenlang naast een luidspreker staat. “Discozwemmen is het ergste. Dan staat zo’n badmeester urenlang naast een speaker in een omgeving met slechte akoestiek. Een recept voor gehoorschade.”

Toch kun je genoeg doen om problemen te voorkomen. “Het begint met het terugdringen van het geluidsniveau. Een luidruchtige machine kun je afschermen door er een kast omheen te bouwen. Of er kan een nieuwe, stillere worden aangeschaft. En de badmeester kan ook wat verder van de box staan ​​of afwisselend in rustigere ruimtes werken. En zorg ervoor dat je gehoorbescherming draagt.”

Schriemer ziet dat het probleem vaak onderschat wordt door medewerkers zelf. “Dat komt ook omdat de klachten vaak langzaam opkomen. Je moet eerst de tv wat harder zetten, daarna kun je je partner niet meer goed horen. Voor je het weet is het te laat.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *