[ad_1]
De regionale huisartsenopleiding van het UMCG in Zuid-Oost Drenthe lijkt een succes. Het UMCG leidt in deze regio – een gebied met een nijpend huisartsentekort – al vier jaar huisartsen op in de hoop dat huisartsen zich hier zullen vestigen. “Artsen in opleiding weten graag waar ze aan toe zijn.”
De huisartsenopleiding UMCG heeft twee locaties, in Groningen en Zwolle. Een huisarts in opleiding in Zwolle kan geplaatst worden voor stageplaatsen in het gehele gebied van de kop van Overijssel, de Noordoostpolder en Zuid-Drenthe. Vanuit Groningen kan dit door heel Groningen, Fryslân of Noord-Drenthe. Vaak betekent dit een lange reisafstand, terwijl de meeste huisartsen in opleiding – rond de dertig jaar oud – een jong gezin hebben.
Met de regioopleiding kan een geaccepteerde leerling ervoor kiezen om drie jaar lang een opleiding te volgen in de gemeente Emmen en grensgemeenten. De proef in Emmen bleek een succes en is uitgebreid, vertelt Hetty Post, manager van de huisartsenopleiding. Ook in Leeuwarden kan dit sinds twee jaar. Afgelopen september is daar de Noordoostpolder bijgekomen.
Netwerken
Vaak blijkt dat studenten die kiezen voor regionaal onderwijs al een band hebben met de regio. “Wij faciliteren dan dat kleine beetje aantrekkingskracht dat er al is”, zegt Post. “En als je kiest voor een regionale opleiding, weet je dat je al je driejarige stages in die omgeving gaat doen. Dan is het misschien zelfs de moeite waard om te verhuizen.”
Het eerste jaar lopen de studenten stage bij een huisarts, het tweede jaar bij een verpleeghuis, GGZ en spoedeisende hulp en het derde jaar bij een andere huisarts in dezelfde regio. “Je hebt dus vanaf dag 1 de mogelijkheid om een netwerk op te bouwen, de regio te leren kennen en hoe het hier werkt”, zegt Post.
Eerste huisarts klaar
Het aantal geplaatste studenten in de regio is niet alleen afhankelijk van hun keuze, maar ook van het aantal huisartsenopleiders. Vijf studenten ronden inmiddels hun opleiding af in de regio Emmen.
Jeffrey Heidotting (32) uit Emmen studeerde vorige maand af als eerste huisarts uit deze opleiding. Hij werkt nu op de apotheekhoudende huisartsenpraktijk in Zweeloo. Zijn huisartsentrainer bij die praktijk, Jan Mulder, denkt dat deze vorm van trainen ‘buitengewoon goed’ werkt tegen het huisartsentekort: ‘Als je in Fryslân wordt opgeleid, blijf je minder snel in Zuid-Oost Drenthe. als je hier zo lang zit, is de kans groter dat je hier blijft. En mensen kiezen ervoor om naar Zuid-Oost Drenthe te gaan, ze zijn gemotiveerd.”
Mulder leidt al zo’n twintig jaar huisartsen op. Hij heeft de grote meerderheid de regio weer zien verlaten. “Mensen die ik hiervoor heb opgeleid komen vaak uit de omgeving van Zwolle of Putten. Ze moeten dan een uur heen en een uur terug rijden. Dan stop ik er veel kennis en kunde in, en dan verdwijnen ze weer. Dat is energieverlies.”
Volgens Mulder maakt het ook uit of je drie jaar of drie maanden wordt opgeleid. “Als je hier voor langere tijd blijft, leer je de cultuur kennen en bouw je een band op met de patiënten. Ook dat maakt een verschil.”
[ad_2]