Vrijgelaten 85-jarige ging ‘door een hel’ tijdens gijzeling

[ad_1]

Voordat de 85-jarige Yocheved Lifshitz tijdens haar vrijlating wordt begeleid door medewerkers van het Rode Kruis, draait ze zich even om. De Israëlische vrouw, die op 7 oktober door Hamas in kibboets Nir Oz werd gegijzeld en maandag werd vrijgelaten, pakt de hand van de Hamas-strijder die haar overdraagt.

De onherkenbare man, in het zwart gekleed met een pistool tegen zijn buik, haalt even zijn vinger van de trekker om de oude vrouw in een paarse jurk de hand te schudden. Terwijl ze wordt weggeleid, houdt hij ter begroeting even zijn hand omhoog.

De video werd maandag door Hamas zelf online geplaatst en volgens persbureau Associated Press kon de authenticiteit van de beelden niet worden geverifieerd. Lifshitz was de vierde gijzelaar die door Hamas werd vrijgelaten. Ze werd tegelijk met haar 79-jarige dorpsgenoot Nurit Cooper vrijgelaten, die eveneens in de kibboets werd opgepakt. De 83- en 84-jarige echtgenoten van de vrouwen zitten nog steeds in hechtenis.

Lifshitz zegt dat ze door een ‘hel’ is gegaan toen ze werd ontvoerd. “Er werd geen onderscheid gemaakt tussen jong en oud. Het was erg pijnlijk. Ze sloegen mij in mijn ribben.” De vrouw werd op een motorfiets naar een tunnelcomplex gebracht dat zij omschrijft als een ‘spinnenweb’. Tijdens haar ruim twee weken gevangenschap werd ze goed behandeld door Hamas en kreeg ze bezoek van een arts.

Een paar dagen eerder werden twee Amerikaanse vrouwen vrijgelaten na bemiddeling door Qatar. Het ging om de Amerikaans-Israëlische Judith Ranaan (59) en haar 17-jarige dochter Natalie. Ze bezochten de kibboets in het zuiden van Israël voor de Joodse feestdagen, waar op 7 oktober honderden inwoners door Hamas werden ontvoerd of vermoord.

Volgens de dochter van het ontvoerde echtpaar Lifshitz, Sharone Lifschitz (die een andere spelling van haar achternaam gebruikt), zijn haar ouders vredestichters. “Mijn vader reed Palestijnen die medische hulp nodig hadden altijd naar de Israëlische grens”, vertelde ze in een interview aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. “Palestijnen waren onze buren, we leefden samen.”

Volgens Lifschitz is haar moeder mogelijk gered door ‘vriendelijkheid’. “Als je te maken hebt met een tsunami van haat, moet je nadenken over onze gedeelde waarden als menselijke wezens. Laten we vasthouden aan onze liberale waarden, aan het gevoel van vrede in ons hart. Het gaat niet om staat tegen staat. Wij strijden tegen haat.”

Het is niet precies bekend hoeveel gijzelaars er nog steeds vastzitten in Gaza, maar schattingen bedragen ongeveer 200 mensen, van jong tot oud. Onder de gijzelaars bevinden zich jonge bezoekers van het muziekfestival Supernova in het zuiden van Israël, waar op 7 oktober honderden mensen om het leven kwamen.

Een van de ontvoerde bezoekers is de 21-jarige Mia Schem, een Frans-Israëlische vrouw die in een Hamas-video verscheen. Op de video was te zien hoe ze werd behandeld aan haar gewonde arm. De Franse president Emmanuel Macron probeert haar vrij te krijgen.

Onder de gijzelaars bevinden zich ook tientallen arbeidsmigranten die op de velden in het zuiden van Israël werkten, zoals de 40-jarige Owat Suriyasri uit Sisaket in het oosten van Thailand. Suriyasri verhuisde in 2021 naar Israël voor betere lonen, zodat hij in Thailand een fatsoenlijk huis kon bouwen voor zijn vrouw en twee kinderen. Naar verluidt zijn achttien Thais vermoord en elf ontvoerd tijdens de terroristische aanslag.

Lees ook:

Rutte komt met een boodschap van steun en terughoudendheid

Mark Rutte bezocht maandag zowel Netanyahu als Abbas. Hij kwam om zijn steun te betuigen, maar riep ook op tot voorzichtigheid.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *