Werkten je (groot-)ouders in het veen rondom Emmen? Dan wil de Open Universiteit je spreken. ‘Familieverhaal kan zomaar erfgoed zijn’

[ad_1]

De Open Universiteit is binnenkort in Emmen om onderzoek te doen naar hoe de vroegere levens van veenarbeiders nog steeds impact hebben in de regio.

Onderzoekers van de Open Universiteit (OU) niet in oude boeken of stoffige studeerkamers, maar voeren ze gesprekken met Emmenaren zo dicht mogelijk bij huis. De wetenschappers zoeken naar verhalen van kinderen en kleinkinderen van mensen die betrokken waren bij de turfwinning in het gebied.

Winregio’s

De gesprekken met verhalenvertellers vormen de basis van het project Kinderen van de kolonie’ . Er wordt onderzocht hoe de vroegere winning van steenkool in Limburg en turf in de regio Emmen een impact heeft op het huidige bestaan ​​in beide gebieden, vaak vleugelregio’s genoemd, en niet zonder reden.

Cultuurwetenschapper en Limburger Maurice Paulissen is dan ook een man met een missie. Hij wil van inwoners van Emmen weten hoe keuzes uit het verleden hun leven nu beïnvloeden. “Dat doen wij via mondelinge geschiedenis . Wij zijn op zoek naar verschillende mensen die hun verhaal op video willen vertellen. Deze gesprekken zouden zomaar Drents erfgoed kunnen worden”, zegt Paulissen.

Diverse veren

De keuze voor Limburg en Zuidoost-Drenthe is niet gek. De raakvlakken tussen zuid en noord zijn daar duidelijk zichtbaar. Beide regio’s zorgden via hun ondergrondse mineralen voor rijkdom en warmte, maar profiteerden daar op de lange termijn slechts matig van. Toen de winning stopte, haperde ook de lokale levenskwaliteit en was de vervangende werkgelegenheid nauwelijks duurzaam te noemen.

Ook de stormachtige naoorlogse transformatie van Emmen van boerendorp naar bruisend centrum met veel fabriekswerk was definitief voorbij. Deze ontwikkeling bleek decennialang onomkeerbaar en lijkt van invloed te zijn op de huidige toestand van de twee gebieden aan de oostrand van Nederland.

De OU zoekt mensen met verschillende achtergronden die vanuit hun verleden en heden iets kunnen zeggen.

Moderne slavernij

Paulissen: “Van nazaten van veenarbeiders tot (klein)kinderen van mensen met andere functies in het veenbedrijf. Wij willen graag weten of het de ‘moderne slavernij’ was die Emmen kenmerkte of dat het afgraven van het hoogveen waaruit de Veenkolonies zijn ontstaan ​​een prestatie is om trots op te zijn. Misschien zijn beide waar.”

De onderzoekers zijn ook benieuwd naar verhalen van mensen die in de naoorlogse industrie zijn gaan werken. Paulissen: “Dit zijn (klein)kinderen van mensen die ook op de veenboerderij hebben gewerkt. We zijn vooral benieuwd naar persoonlijke ervaringen. We gaan neutraal de discussies aan.”

Het is de bedoeling dat de interviewcollecties uit Limburg en Drenthe voor iedereen toegankelijk worden en gebruikt kunnen worden voor vervolgonderzoek. Drentse erfgoedorganisaties zoals Erfgoednetwerk Emmen en de Archief Drents meewerken aan het onderzoek.

Mensen uit Emmen en omgeving kunnen zich aanmelden via drenthe@ou.nl .

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *