Jântsje en haar man hebben een wijngaard in Sint Nicolaasga: niet altijd makkelijk, maar wel ‘moai’

[ad_1]

Het aantal wijnproducenten in Nederland neemt sterk toe, meldt de Kamer van Koophandel dinsdag. Jântsje Hoogkamp van wijngaard De Heidepleats in Sint Nicolaasga begrijpt het. “Het is een heel gedoe.”

Hoogkamp (47) en haar man Jan Geuvert (49) wonen met hun vier kinderen op de boerderij waar haar overgrootvader al boer was. In het buurtschap De Heide nabij Sint Nicolaasga, ruim een ​​halve kilometer van de A6. Naast de boerderij staan ​​hun 2000 wijnranken, enkele schapen doen er stilletjes niets onder.

Nog voordat ze in 2005 de boerderij konden overnemen, dachten ze na over een activiteit naast de melkveehouderij. “As joke seine wy: miskien kinne wy ​​wol wat mei druven dwaan.” Ze bezochten vaak wijngaarden in het buitenland en het leek hen een leuk beroep. Hoogkamp ontdekte dat het ook in Nederland mogelijk was, omdat er nieuwe rassen waren ontwikkeld.

Elfstedentocht

Ze gingen wijngaarden bezoeken in Balkbrug en Lelystad, proefden wijn en werden enthousiast. In 2005 en 2006 plantten ze in totaal 5.000 wijnstokken. Daarmee waren ze niet de eerste wijngaard van Fryslân, maar wel de eerste relatief grote. Vanaf dat moment ging het niet alleen maar crescendo, want de winter van 2012 was rampzalig.

Het begon behoorlijk warm, waardoor de sapstroom op gang kwam. Maar toen werd er bijna een Elfstedentocht uitgeroepen en vielen er 3.000 van de 5.000 struiken. Omdat ze het destijds druk hadden met hun vier kleine kinderen, hielden ze het resterende aantal aan.

1500 flessen

Het leven van een druiventeler gaat niet altijd over rozen. “Intussen begonnen de maanden tussen 2000 en 2008 in mei en eindigden in mei”, zegt Hoogkamp. Het werk past bij haar omdat ze een ‘bûtenminske’ is. “Ik denk het wel, memm.” De wijngaard brengt veel handwerk op het veld met zich mee.

Leid de wijnstokken recht omhoog, snoei, bestrijd schimmel zonder pesticiden, verjaag ongedierte. Je hebt niet zomaar een struik vol sappige, rijpe druiven. Maar desondanks slaagt De Heidepleats erin om jaarlijks een hoeveelheid te oogsten waarmee 1.500 flessen wijn gemaakt kunnen worden.

Wijn op het menu

Afgelopen dinsdag zijn de laatste druiven van dit jaar geplukt, met hulp van vrijwilligers. De kratten gingen vervolgens rechtstreeks naar wijngaard Neerlands Wijnmakerij in Bentelo, want daar wordt de wijn gemaakt. De witte wijn is over zes maanden klaar, de rode wijn een jaar.

De 1.500 flessen van vorig jaar zijn volledig uitverkocht, vertelt Hoogkamp. In de beginjaren kostte het veel energie en promotie om de wijn te verkopen, maar tegenwoordig kan ze meer flessen opslaan dan ze produceert. Ze verkoopt vooral veel aan huis, tijdens rondleidingen en proeverijen.

Wel vindt ze dat de Friese horeca meer wijnen uit de eigen provincie op de kaart zou kunnen zetten. Haar wijn is duurder (12 euro voor een fles, red.), omdat de kosten per liter hoger zijn door de kleine oplage. “Mar heeft een aantal mooie wijnen gewonnen en heeft aardig wat op de kaart gezet.”

Eén wijngaard in ontwikkeling

Er zijn momenteel nog drie andere grotere, commerciële wijngaarden in Fryslân: De Frysling in Twijsel, Thaborhoeve in Tirns en Op Joarum in Kubaard, onderdeel van een wijnhuis in Nietap, Drenthe.

De Kamer van Koophandel beschikt over drie wijngaarden in Fryslân, waarvan er de afgelopen vijf jaar één is bijgekomen. Vanwege de privacywetgeving wil de Kamer van Koophandel dit niet toelichten. Woordvoerder Manon de Boer van de Vereniging van Nederlandse Wijnproducenten kan melden dat er momenteel één nieuwe Friese wijngaard in ontwikkeling is: De Slinkehôf in Workum.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *