[ad_1]
Blinden en slechtzienden ervaren de wereld altijd in het donker, zoals ze weten bij Interzorg Hendrik Kok in Rolde, een zorgcentrum voor slechtzienden. Om dit te beleven organiseert het zorgcentrum een optreden in café-restaurant Hofsteenge in Grolloo. In het donker.
Hoe droom je als je blind bent? Hoe worden blinde mensen verliefd? Maar ook minder fundamentele levensvragen zoals ‘hoe eet je een taart als je niet kunt zien?’. Antwoord: heel lastig: “Het woord fingerfood is waarschijnlijk bedacht door een blinde”, grapt muzikant Sven Jansen. Er klinkt gelach in de kamer.
Humor is het motto op dinsdagmiddag, tijdens de eerste voorstelling van In het donker in café-restaurant Hofsteenge in Grolloo. Muzikanten Bert Louissen en Sven Jansen – respectievelijk blind en slechtziend – nemen het publiek dinsdag en woensdag mee door hun eigen ervaring van weinig of geen zicht hebben.
Om dit te bereiken wordt de zaal volledig verduisterd en wordt het publiek door begeleiders naar binnen geleid om een zitplaats te zoeken. De gehele voorstelling beleef je in het donker; Dit geldt immers ook voor iemand die niet kan zien.
Bewustzijn
De voorstelling wordt georganiseerd door de Stichting Vrienden van Hendrik Kok. De stichting organiseert activiteiten voor bewoners van Interzorg Hendrik Kok in Rolde, waar ouderen met een visuele beperking wonen. Het instituut bestaat dit jaar vijftig jaar en de voorstelling viert haar tienjarig bestaan. Met de theatervoorstelling, een mix van muziek, persoonlijke verhalen en komedie wil het bestuur van de stichting de ervaringen van blinden en slechtzienden delen.
“Eerst en vooral is het natuurlijk gewoon gezellig, zo’n optreden”, zegt voorzitter Henk Santes. “Het is leuk en de muzikanten zijn zelfspot. Maar we willen ook bewustwording creëren. In zo’n donkere kamer voel je je even heel onzeker. Dan pas ervaar je hoe het is om blind te zijn.”
Aan de lichte kant
“We nemen het publiek mee in onze donkere wereld”, zegt Bert Louissen – inmiddels woonachtig in Engeland, maar geboren in Hoogeveen – met een knipoog voor de show. Dan serieuzer: “We laten mensen ervaren hoe wij de dingen in het dagelijks leven ervaren.” “Bijvoorbeeld als er veel lawaai op je afkomt”, zegt muziekpartner Sven Jansen uit Meppel. “Of wat je ervaart als je met het openbaar vervoer reist”, vult Louissen aan. “Of als je met je wandelstok over straat loopt.”
De mannen kiezen ervoor om dit te doen door middel van anekdotes en vooral humor, met liedjes als Wees niet bang in het donker En Dansen in het donker . Jansen vertelt ook over de keer dat hij met zijn wandelstok door een stad liep, op zoek naar een lunchroom. Hij vroeg een voorbijganger om de weg. “Hij zei: ‘hier rechtdoor en bij de paal rechtsaf’. Ik wist natuurlijk niet welke paal hij bedoelde, dus vroeg ik het hem. Ik ging ervan uit dat hij mijn stok had gezien. De man dacht een paar seconden na en zei: ‘Je hebt gelijk, er zijn er twee.’
Humor is voor muzikanten simpelweg de beste manier om met zulke situaties om te gaan. “Sommige dingen zijn voor ons een behoorlijk drama geweest, maar waarom zou je het publiek met een negatief gevoel willen achterlaten?” zegt Louissen.
“Humor is ook een overlevingsmechanisme”, zegt Jansen. “Als je van blindheid een probleem maakt, zul je het heel moeilijk krijgen. Door het van de lichte kant te bekijken, kunnen veel dingen in perspectief worden geplaatst.”
[ad_2]